(3) Skriv kommentar Tipsa en vän

20-åringar måste jobba tills de blir 69

Ålderman. Pensionärsdebattören KG Scherman tycker att det är dags att tala åldrar i pensionssystemet på allvar.

Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Kalmar Publicerad 120416 09:24 Uppdaterad 140614 18:45

Dagens unga får räkna med att jobba till minst 69 år för att få ut en pension på dagens nivå.

Det säger K G Scherman, generaldirektör för Riksförsäkringsverket 1981 till 1996 och en av landets ledande pensionsdebattörer.

I veckan kommer Ingemar Eriksson, regeringens ensamutredare för pensionsrelaterade åldrar att lägga fram en delrapport i sin utredning.

–  Det finns många åldrar i pensionssystemet, säger K‑G Scherman.

– Det viktiga är nu att få fram en obligatorisk pensionsålder, en ålder som alla har att förhålla sig till. Då ska förtidspensioner och annat skyddsnätsrelaterat gälla fram till den åldern.

”Ett klart besked”

I dag slutar förtidspensionen vid 65, trots att man egentligen måste jobba till 67 för att få ut den pension som de flesta räknar med.

– En obligatorisk pensionsålder är ett klart besked till människor att så länge ska de räkna med att jobba. Att tala om frivillighet och möjlighet att ta pension mellan 61 och 67 är att slå blå dunster i ögonen på folk.

Den som är i 20-årsåldern i dag ska räkna med att få jobba till 69 års ålder för att få ut samma andel av lönen som pension som farföräldrarna får.

Pensionerna sänks

Egentligen skiljer det inte mycket mellan Socialdemokraternas och regeringens åsikt i pensionsfrågan, menar K G Scherman. Tomas Eneroth (S) säger visserligen att han känner sig provocerad. Men i praktiken föreslår partiet inte mycket som skiljer sig från regeringen.

– Det pensionssystem vi har i dag sänker kontinuerligt pensionerna för de yngre så att de tvingas jobba längre. Bromsen ska vara kvar. Och det totalmisslyckade PPM ska vara kvar, om och putsas lite i kanterna. Mot detta opponerar inte Tomas Eneroth.

K G Scherman hoppas på en offensiv i pensionsfrågan där bland annat LO och pensionsorganisationerna tar täten och ifrågasätter det nuvarande systemet.

(3) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Inför riksdagsvalet 2014 – Jörgen Andersson (M)

”Delade turer är att utnyttja människor”

Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme