M och MP kan samverka

Artikeln publicerades

Kontakt har tagits mellan Christina Fosnes (M) och Anna Thore (MP).

– Det betyder inte att man behöver dela politik utan att man tillsammans får mer mandat än var och en för sig. Vi är öppna för denna form av förhandling, säger Anna Thore.

Hur långt har ni hunnit?

  – Vi har bara konstaterat att vi ska tala med varandra efter valet.

  En valteknisk samverkan är det enda sättet att ens i teorin hota majoriteten efter valet. Men framför allt är det en möjlighet för de samverkande partierna att få fler platser i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott än man annars skulle kunna nå.

  Förlorare i ett sådant spel kan bli Folkpartiet och Kristdemokraterna, som kan bli av med platser man har i dag, till förmån för Miljöpartiet, om partierna inte också blir en del av samarbetet.

  Moderaternas grupp­ledare Per-Olof Jonsson har varit helt emot en samverkan med Miljöpartiet. När Anna Thore efter att ha kastats ut från majoriteten för knappt två år sedan skickade ut en invit om samarbete med Alliansen nappade Jonas Lövgren (M) på en gång. Dagen efter meddelade emellertid nyvalde gruppledaren Lövgren att han skulle ställa in mötet.

  Nu är det emellertid ny ledning i Moderaterna och Christina Fosnes har inga problem att tala med Miljöpartiets ledning.

  Utifrån de 6,34 procent Miljöpartiet fick i valet 2010 är man överrepresenterade i de politiska nämnderna och styrelserna.

  Förklaringen är att platserna fördelades när partiet var med i majoriteten, S avstod platser till det mindre partiet.

  I potten ligger också fördelningen av kommunal- och oppositionsrådsposterna. Majoritetens fyra kommunalråd torde vara ohotade.

  Moderaterna tar främsta oppositionsrådsposten. Men vad händer med den oppositionsrådspost Anna Thore har i dag?