(2) Skriv kommentar Tipsa en vän

Tornvakt ska förhindra terrorbrott

Svartbyggt torn vid minkfarmen i Kolboda

Tornet ska användas till tt förhindra attacker från djurättsaktivister, hävdar ägaren till minkfarmen Jim Raymond.

Foto: Kalmar kommun
Kalmar Publicerad 120327 08:30 Uppdaterad 140614 18:24

Ägaren till minkfarmen i Kolboda försvarar nu svartbygget av ett vakttorn och planerna på nytt fryshus.

Grannar har i flera år kämpat mot anläggningen och bland annat klagat på buller, lösspringande minkar och orenade utsläpp.

Nu vill man att kommunen tvingar Jim Raymond att riva det 13,5 meter höga torn som uppförts utan bygglov, och som han i efterhand sökt tillstånd för.

I ett bemötande skriver Raymond att det var en missuppfattning som ledde till svartbygge. Han var av ”den felaktiga uppfattningen att inom jordbruks/industriområde behövdes inget byggnadslov”. När han insåg misstaget sökte han omgående bygglov.

Tornet ska användas till att förhindra attacker från djurrättsaktivister.

”När tornet är färdigställt kommer en heltidsanställd nattvakt att bevaka området med basen för sin verksamhet förlagd till tornet och med hjälp av där placerad teknisk utrustning som inte beskrivs närmare här.”

Försumbar insyn

När det gäller synpunkter på tornet, att det är en olägenhet bara genom att synas, konstaterar man att det är ”helt normalt” att en byggnad är ”synlig för sin omgivning”.

Att en boende i området känner sig bevakad från tornet anses överdrivet, inte minst med tanke på avståndet mellan fastigheterna. ”Med hjälp av den klagandes kraftigt inzoomade bild från sitt fönster mot tornet går det konstatera att eventuellt intrång är försumbart”.

Ett nytt fryhus innebär inte att verksamheten ska utökas, menar Raymond. Istället slipper man de extra frysutrymmen som finns på annan ort, och som innebär många och långa resor med tung trafik.

Bild Simon Karlsson simon.karlsson@ostran.se
0480-42 93 34
(2) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme