Tungviktaren ryter mot gubbarna

Artikeln publicerades

Smålands ledande moderata kommunalpolitiker ger sig nu in i partibråket i Kalmar. Bo Frank, 58, kommunalråd i Växjö fick 32 procent av rösterna i senaste valet, mot kalmarmoderaternas 21‑procent.

I sin blogg går nu Bo Frank till attack mot gubbarna inom Kalmarmoderaterna och till försvar för Malin Petersson. Ska Johan Persson (S) besegras så kan Malin Peterssons efterträdare inte tas från gruppen av gubbar, menar han.

Frostiga relationer

Stundtals har det gnisslat i relationerna mellan kommunalrådet i Växjö och hans socialdemokratiska kollega i Kalmar, Johan Persson. En viss dragkamp om Linnéuniversitetet finns. Medan Kalmar jobbar frenetiskt för snabbare pendlingsförbindelser mellan de båda residensstäderna, menar Växjö att det finns andra tågförbindelser som är viktigare för kommunens utveckling.

Bo Frank tackade och lyckönskade emellertid Kalmar till Ironmanarrangemangen, där han menade att Växjö hade något att lära.

Ska du styra moderatpolitiken i Kalmar nu?

– Jag lägger mig inte alls i den, jag bara kommenterar vad jag läst och hört. Och vad jag förstår så är debatten mycket offentlig, det handlar inte om interna partihemligheter.

Man kan inte ta ­efterträdaren ur ­gruppen gamla gubbar menar du. Men en, låt oss säga 58-årig politiker, kan väl också göra ett bra jobb?

– Det handlar inte om ålder. Man kan vara gammal och ha ett modernt tänkande. Kalmar behöver en ledare som tänker nytt och modernt, oavsett vilken ålder som står på födelseattesten.

Känner du Malin ­Petersson?

– Jag känner både Malin Petersson och Johan Persson mycket väl. Malin har gjort ett fantastiskt arbete i Kalmar.

Har du någon favorit till ny moderatledare i Kalmar?

– Nej, det tänker jag inte ha. Det viktiga är att få fram någon som verkligen kan utmana Johan Persson.

I går avslöjade Östran att Barometerns förre ­politiske chefredaktör Per Dahl föreslagits som nytt moderat kommunal­råd och att han inte ­tänker säga nej om han får frågan.

– Jösses!