De tvingas skicka barnen till skolan

Artikeln publicerades

Den 27 september fick Marita och Tomas Sandberg besked om att Högsta förvaltningsdomstolen har avslagit deras överklagan. Därmed står Kammarrättens avgörande fast, att familjen inte får bedriva hemundervisning. Familjen hade godkänd hemundervisning fram tills den nya skollagen som kom förra året med hårdare regler.

Väntat besked

– De står inte på människans sida utan det tas mer hänsyn till lagens bokstav, säger Marita Sandberg.

Hon berättar att den känslan har varit genomgående sedan de började kämpa för att få fortsätta undervisa sina barn hemma.

– I instans efter instans så tydliggör man att barn ska lyda, utan minsta tanke på den enskilda individens omständigheter och konsekvenser. Det gör mig fruktansvärt upprörd, säger Marita.

Hon fortsätter att berätta att beslutet inte kom som en chock.

– Det var väntat, annars hade de underkänt hela lagskrivningen vilket de inte vågar göra. Men vi känner oss helt klart överkörda.

Det har endast gått ett par dagar sedan beskedet men redan har Marita kontaktat ordföranden i ROHUS, Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige, för att få råd om nästa steg att ta.

Flera problem

– Vi kommer med säkerhet att vända oss internationellt. Vi har Europadomstolen och FN:s särskilde rapportör om rätten till undervisning som specifikt uttalat sig om att hemundervisning är en godkänd utbildningsform, säger hon.

Familjen överklagade även beslutet att de ska betala böter på 375 kronor för varje dag som barnen inte går till skolan.

– Men Högsta förvaltningsdomstolen avslog den överklagan också. Det känns som om vi är tillbaka på noll, säger Marita.

Hon tycker att Sverige är udda i sitt synsätt.

– Alla säger att Sverige är bra men för mig klingar det falskt. Vi är ett av få länder som behandlar medborgare på det här viset i den här frågan.

Familjen har som mål att hemundervisa sina barn tills det är dags att börja högstadiet och då på friskola.

Politisk exil

Marita menar att den kommunala skolan som barnen gick på tidigare inte gjorde någonting för att förbättra situationen som var.

– Svante som är 13 år har precis börjat sjunde klass på friskolan och han stormtrivs. Men vi hemundervisar fortfarande tre barn, Lisbet, 11 år, Line, 9 år, och det nya tillskottet Ninni, 7 år.

I somras bestämde sig Marita och Tomas för att skriva ett öppet brev till Mörbylånga kommun, där de såg politisk exil som en lösning på problemet.

– Det känns närmre än tidigare men ändå långt borta. Just nu känns allting väldigt osäkert och jag är innerligt trött på det här bråket, avslutar Marita.