Lugnet mitt i stormen

Artikeln publicerades

Dagens Nyheters avslöjande om alla gastronomiska excesser som myndighetens personal har ägnat sig åt de senaste åren, och skickat miljonstinna notor till skattebetalarna, har vållat stor upprördhet.

Nu tvingas statsrådet Annie Lööf (C) i nästa vecka – som om hon inte hade nog med andra problem att brottas med – hålla krismöte med de myndighetschefer som hon har ansvar för.

För att återställa förtroendet kommer det knappast räcka med att krismötets enda resultat blir att alla kommer ut efteråt, ler framför mediernas kameror och säger sig vara beredda att följa det regelverk som de haft att hålla sig till sedan länge.

* * *

För övrigt är Chris Heister ordförande i Tillväxtverkets styrelse. Hon är landshövding i Stockholm och tidigare en ledande M-företrädare.

Hon har inte, för att uttrycka sig milt, klivit fram och betonat sitt och styrelsens ansvar för de problem som uppenbart finns inom myndigheten.

Det borde hon göra.

* * *

Tänk att det ska behöva vara en journalist på Dagens Nyheter för att konstatera att statliga Tillväxtverket bryter mot regelverket för representation mm.

Finns det inga revisorer?

Vad har de ägnat sig åt och för vilket arvode? Existerar inga internkontroller?

* * *

Samtidigt som det avslöjades att Tillväxtverket ätit sig igenom huvudstadens alla fina restauranger, gav näringsminister Annie Lööf (C) och handelsminister Ewa Björling (M) besked att regeringen satsar 60 miljoner extra på myndighetens verksamhet.

Får väl förmoda att pengarna är avsedda för annat än representationskontot.

* * *

Det enda positiva i denna dystra historia är väl att medborgarna från och med nu vet att det i alla fall finns en myndighet som ägnar åt tillväxt.

När nu inte regeringen gör det.

* * *

Tänk att det var en spelare från Honduras med det svenskklingande namnet Jerry Bengtson som sparkade ut Spanien, en av medaljfavoriterna, ur OS-fotbollen.

* * *

Rapporteras att ex-beatlen Paul McCartney fick ett symboliskt arvode om ett pund, drygt en svensk guldtia, för att uppträda på OS-invigningen.

Det drabbade ingen fattig.

* * *

Länge sedan vi hörde Folkpartiet ge hals åt sitt tidigare krav på en snar svensk folkomröstning om euron.

Gäller kravet fortfarande?

* * *

Man förstår att Indien är ett stort land när ett strömavbrott härom dagen gjorde hisnande 600 miljoner människor strömlösa. 600 miljoner!

* * *

Christina Lugnet, som alltså varit på tapeten denna vecka, jobbade en gång som kommunchef i Haparanda.

Det rapporteras att när hon slutade där så avtackades hon av kommunalrådet med orden:

”Det får gärna vara glitter och glamour och du är duktig på representation. Inte konstigt att de utser dig till generaldirektör”.

* * *

Man kan vara säker på att när till och med internationella valutafonden, IMF, manar Sverige att öppna plånboken och spendera mer för sätta fart på ekonomin, så har det gått långt.

* * *

Nu helg och därefter en ny vecka.

Med nya möjligheter.

Vi möts i spalterna!