Sett en jobbpolitik, kanske?

Artikeln publicerades

Illa är det dessutom när pengarna som han tjänar inte blir avräknade mot riksdagspensionen utan plöjs ner i Lindblads tandläkarpraktik.

Vi väntar nu på att moderatledare Reinfeldt ska säga att Lindblad i alla fall har fullföljt arbetslinjen.

* * *

Rapporterades under tisdagen om nya tågstopp och kaos i kollektivtrafiken.

Men Anders Borg – denne politikens Joakim von Anka – räknar pengar istället för att investera och underhålla tillräckligt i järnvägsnätet.

* * *

På vintern är det snö och is. Under våren strömavbrott. På sommaren solkurvor. Och under hösten nedfallande löv på spår och växlar.

Alltid finns det något att skylla på som orsak till att tågen inte avgår och ankommer enligt tidtabell.

* * *

Det beskrivs närmast som en diktatur när ett antal Miljöpartister i Kalmar blir av med några uppdrag då deras parti inte längre ingår i kommunledningen.

I själva verket har MP fortsatt en större representation i Kalmars kommunala styrelser och nämnder än vad partiets storlek motsvarar.

Dessutom kan ju Jonas Löhnn (MP) och hans vapendragare nu vara i opposition på riktigt, tillsammans med det ständigt missnöjda Folkpartiet samt Sverigedemokraterna.

* * *

Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson ska inte som nyvald LO-bas vara bekymrad över att han får kritik på borgerliga ledarsidor.

Det motsatta hade varit värre, mycket värre, för att uttrycka sig försiktigt.

* * *

Sverigedemokraterna gör det inte lätt för sig.

Först skaffade sig inte partisekreteraren Björn Söder några popularitetspoäng när han lät meddela att det knappast var Sverige som vann Eurovision Song Contest, eftersom ju Loreen och hennes låt inte sades vara någon vidare företrädare för det blågula fosterlandet.

Sedan vräkte, enligt tidningen Expo, en ledande partiföreträdare i Ale kommun, Eddie Påfvelsson, ur sig om nazismen: ”Historiskt har det blivit fel, men grunderna tycker jag är sunda. Jag ser det inte som ett hatets ideologi, jag ser det som kärlekens, naturens och djurens ideologi – där man lever i synergi.”

Sverigedemokrater och zebror verkar ha det gemensamt att ränderna inte går att tvätta bort.

* * *

Fyndigt av Stefan Löfven på LO-kongressen angående krogmomsen och den bristfälliga svenska tågtrafiken: ”Långsiktighet, det är inte ett järn på krogen, det är järnväg på marken”.

* * *

Tydligen ska tävlingen Vätternrundan inom kort arrangeras i Kina. Svenska Vätternrundans arrangörer har ställt upp flera krav som kineserna ska uppfylla för att de ska få behålla namnet.

Det svenska exportfrämjandet firar triumfer.

* * *

Fredrik Reinfeldt följde under gårdagskvällen polisens arbete i Malmö.

Hoppas han passade på att anmäla regeringens politik mot den växande arbetslösheten som försvunnen.

* * *

Nästan åtta procent och Reinfeldt anser inte att Sverige har massarbetslöshet. Hur många fler ska vara utan jobb innan statsministern reagerar?

* * *

Mona Sahlin blev alltså inte vald till chef för FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO.

Vann gjorde istället britten Guy Ryder som var bland annat den svenska fackföreningsrörelsens kandidat.

* * *

Enligt UNICEF är vårt land mycket dåligt när det gäller att hjälpa barn som ligger under den nationella gränsen för att anses leva i fattigdom.

Sverige sägs vara sämst i Norden och kommer på en 22:a plats bland 35 jämförda länder när man mäter hur djupt barn tillåts falla under fattigdomsgränsen.

Hur var det, egentligen, med Moderaternas slogan om Föregångslandet Sverige?

* * *

Även om LO efter kongressen kräver 90 procent i ersättning i a-kassan så är det nog viktigare med höjda tak, alltså höjd högsta ersättning.

Hellre att fler löntagare får 80 procent i ersättning än att några få får 90 procent.

* * *

Jonas Sjöstedt (V), vart tog han vägen?

* * *

Moderaterna säger allt som oftast att deras politik har gett effekt för de sämst ställda i vårt samhälle.

Och det är, faktiskt, alldeles korrekt – men kanske inte riktigt på det sätt som partiet försöker marknadsföra sig.

Den tiondel som har de lägsta inkomsterna har nämligen mellan åren 2006-2010, enligt Statistiska Centralbyrån, fått sin disponibla inkomst sänkt med 3,4 procent.

Medan den tiondel som tjänar bäst har fått sin disponibla inkomst höjd med 13,8 procent.

* * *

Man kan därför förstå att organisationen OECD – den industriella utvecklade världens ekonomiska samarbetsorganisation – pekar på att Sverige är ett av de länder där ojämlikheten ökat mest de senaste åren.

* * *

Väntar fortfarande på besked från Stefan Löfven om det där utlovade tunga uppdraget till nyss avgångne Håkan Juholt.

* * *

Statsminister Reinfeldt menar att regeringen inte kommer att ansöka om formellt medlemskap i militäralliansen Nato förrän Socialdemokraterna är med på vagnen.

Så är det också säkert.

Men, och det är sannerligen inte oviktigt, fram till dess driver moderatledaren och Carl Bildt vårt land så nära Nato och dess verksamhet att det enda som slutligen formellt återstår är en – medlemsansökan.

* * *

LO:s skarpa kongressbeslut om att vinstintressen inte har i vård, skola och omsorg att göra, trycker upp Stefan Löfven i hörnet och avtvingar honom besked hur Socialdemokraterna egentligen ska ha det.

Fortsättning följer alltså.

På det här området också.