Svindlande perspektiv

Artikeln publicerades

Men det har Socialdemokraterna redan föreslagit – och Centerpartiets riksdagsledamöter avvisat i riksdagen.
Man får förmoda att skattesänkningar för redan välbeställda har varit viktigare.
* * *
Svensk Handels barometer, som presenterades under torsdagen, visar att handlarnas framtidstro är svag.
Uppenbarligen anser de att det både är för få kunder och att kunderna har för lite pengar i plånboken. Den inhemska efterfrågan i ekonomin är för dålig helt enkelt.
Det borde regeringen göra någonting åt när den inom kort samlas på Harpsund för att diskutera nästa års budget.
Framför allt bör det ske med hjälp av köpkraftsförstärkningar för låg- och medelinkomstgrupper.
Genom bland annat förbättrade villkor för pensionärer, höjda barn- och studiebidrag samt förbättrad arbetslöshetsförsäkring kan konsumtionen stimuleras.
Vad som inte behövs är nya dyra improduktiva skattesänkningar för de som redan har.
Dessutom krävs ökade resurser till kommuner och landsting samt större offentliga investeringar i vägar, järnvägar, bostäder och miljöteknik.
* * *
Det har nog inte varit den varmaste sommaren i mannaminne, men frågan är om den inte har varit den kvalmigaste?
* * *
Kristdemokraterna presenterade i veckan målet att Sverige skall vara världens bästa land för barn och unga att växa upp i.
Det är en ambition så god som någon.
Men med tanke på att kunskapsresultaten i skolan har fallit och att barnfattigdomen de senaste åren har vuxit – med KD i regeringen! – så har partiet rätt mycket att jobba med.
* * *
Rekordmånga strömavbrott i Kalmar med omnejd det senaste året måste det däremot ha varit. I mitten av veckan var det dags igen.
Drygt 2 600 hushåll blev strömlösa.
Säkert finns det enskilda förklaringar till varje avbrott, men tillsammans ger problemen bilden av att någonting inte står riktigt rätt till hos den lokala elleverantören.
* * *
I morgon, lördag, sommartalar statsminister Fredrik Reinfeldt i Gustavsberg. Bjuder han på någon nyhet eller blir det mest recensioner av andra?
* * *
Från både höger och vänster riktas hård kritik mot KLT:s nya busstidtabell i Kalmar.
Inte heller går det längre att betala med vanliga mynt och sedlar i bussarna.
Länstrafiken måste nog anstränga sig mer för vinna nya kunder och behålla de gamla.
* * *
Vän av ordning minns hur Annie Lööf, precis innan hon valdes till partiledare på hösten år 2011, satte upp målet att Centerpartiet skulle bli ett 20-procentsparti.
I dag kämpar hon för allt vad tygen håller för att klara kvar sitt parti i riksdagen. Till det krävs fyra procent i riksdagsvalet.
Svindlande perspektiv.
* * *
Norge har meddelat att det är berett att medverka i en granskning av fallet med Thomas Quick, numera Sture Bergwall.
Det är bra.
Denna rättsskandal, där Quick först erkänner och döms för sammanlagt åtta mord och nu anses oskyldig till alla, måste redas ut, erfarenheter vinnas och slutsatser dras.
Skandalen är nog så olustig.
Mest obehagligt av allt är ändå att det där ute någonstans finns en eller flera andra mördare som under tiden rättsväsendet varit sysselsatt med denne tidigare mytoman och våldsverkare gått fria från sina gärningar.
* * *
Uselt att Sveriges nationalarena för fotboll, flermiljardbygget Friends i förorten Solna, har en gräsmatta som är så dålig att man nästan skulle kunna tro att det nyss varit ridtävlingar på den.
Då är det sannerligen bättre på Guldfågeln Arena i Kalmar.