(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Rydström vann fajten på bana fem

SPORTEN Publicerad 120205 09:48

Det är en varm dag i La Manga. Solen står högt på himmelen och temperaturen är 19 grader. De båda kombattanterna, Henrik Rydström och Paulus Arajuuri, äntrar bana nummer fem på La Manga tenniscenter. Matchen kan börja.

Den reslige finländaren har ett kraftfullt tillslag på bollen och är inte blyg för att använda det. Den något kortare svensken menar att servern är hans akilleshäl, men hans dubbelfattade backhand kompenserar upp väl för eventuella tillkortakommande i spelet i övrigt.

– Serven är alldeles för dålig. Det är som i fotbollen, jag har inget tillslag, säger Henrik Rydström under inbollningen.

Efter en stunds uppvärmning är båda redo.

– Kom igen nu Finland!, skriker Paulus Arajuuri.

Rydström börjar att serva och man förstår snabbt vad han menar med att serven är akilleshälen. Arajuuri vinner blankt till 1–0.

– Ja, han brukar alltid få ett game när vi spelar, säger Rydström med ett snett leende.

Men det visar sig att även finländaren är lite trögstartad i sitt servande för Rydström bryter direkt tillbaka till 1–1.

– Bra spel ”Henke”, berömmer Arajuuri.

Finlands bidrag till världstennisen, efter Jarkko Nieminen, har en bra forehand men Rydström är en mer komplett spelare. Även om det är jämnt i bollarna vinner alltid Rydström till slut. Lagkaptenen går fram till 4–1. Sedan händer något. Arajuuri vinner ett game blankt. Rydström svär och går och hämtar bollen.

– Den jävla bollen går ju mer i sidled än rakt fram, säger Rydström och lägger bollen vid sidan. Den kommer aldrig tillbaka i spel…

Efter det är ordningen återställd. Rydström plockar fram sina passerslag och Arajuuri som försöker gå mer på nät blir bortspelad.

Efter matchen så tar de båda varandra i hand och tackar för en god insats, innan Henrik Rydström kan lyfta segerpokalen föreställande Roger Federer. Arajuuri går dock inte lottlös utan får ett litet tennisset.

(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Holta höll kvartsfinalen vid liv

Inför det 14:e heatet dundrade Lasse Dahlqvists gamla örhänge Hallå du gamle indian ur högtalarna på G&B Arena.
Jag tror knappast att Dahlqvist tänkte på speedway när han skrev låten 1941. Hur som helst var det ju passande, om än lite förutsägbart, av discjockeyn att välja just den dängan när Indianernas något ålderstigna lag var på kvartsfinalbesök.
Än mer passande hade det varit om någon vänlig själ bytt ut indian mot norrman just den här kvällen.
Det var nämligen just en sådan – en gammal norrman – som höll Dackarna vid liv i den här kvartsfinalserien.
41-årige Rune Holtas Målillacomeback var inget annat än osannolik.

Ni kan storyn. Sedan elitserien tog slut har Dackarna fått både Nicki Pedersen och Krzysztof Buczkowski skadade. För att ens få ihop lag tvingades Dackarna ge sig ut på panikvärvarstråt. Det fanns i princip inget att välja på och valet föll på Rune Holta. Mannen som förmodligen var bäst i världen när han körde i Dackarna 2010, men sedan dess har haft en brant dalande karriär.
I år fick han kicken från jumbon Västervik mitt under säsongen. Förväntningarna inför kvällens comeback var alltså – som Ulf Lundell sjöng i Snön faller – lägre än en sjunken båt.
Men Holta, som är en erkänt starkt höståkare, chockade alla. På sina 24 heat i Västervik vann han tre. I går var han först över mållinjen två gånger, var inblandad i två femettor och tog 12+1 poäng på sina sex heat.
Jag ska villigt erkänna att jag log lite i hånfull mjugg när jag såg pressmeddelandet om Holta. Uppenbarligen visste Dackeledningen vad de gjorde.

• • •

Dackarna ledde ett tag med åtta poäng och hade chansen att rycka ytterligare, men i stället lyckades Indianerna – bland annat tack vare en lyckades reservtoppning med Antonio Lindbäck i 13:e – knapra sig närmare. När G&B Arena-personalen, som verkade övertygad om att det här var säsongens sista hemmamatch, brände av varenda fyrverkeripjäs de hittat på anläggningen efter det sista heatet lyste 47–43 i septembereldskrift på storbildskärmen.
Fyra poäng alltså.
Så mycket har Dackarna att gå på i kvällens helt avgörande retur i Kumla.
Om det kommer räcka? Spontant – nej.
Indianerna har bara förlorat en hemmamatch den här säsongen och jag tror att Dackarna behövt minst tio poäng med sig upp till Närke för att kunna göra ordentlig match av det här.
Men osvuret är bäst. Det finns faktiskt en del saker som talar för att Målillalaget ska Houdinikrångla sig till semifinal:
• Fördelen av att börja hemma. Jo, faktiskt. För mig är det obegripligt att så många lag väljer att börja borta i slutspel. Nu har Dackarna resultatet att gå på och kan, om Indianerna tar kommandot, börja toppa vid underläge med sex poäng. Det var exempelvis så Dackarna vann SM-guldet i Västervik 2007.
• Niels-Kristian Iversens frånvaro. Om Dackarna inte saknade Nicki Pedersen så mycket, så saknade Indianerna sin skadade stjärndansk desto mer.
• Med risk att få bära dumstrut ända fram till Lucia, så tror jag inte att Dackarna kommer att lida så där vansinnigt mycket av att returen körs i Kumla. Bara tre Målillaförare är kvar sedan storförlusten i serien och dagens Målillalag b-o-r-d-e trivas på den långa Sannahedsbanan. Michael Jepsen Jensen är i superform, Alexandr Loktajev är en långbaneracer och både Joonas Kylmäkorpi och Holta har haft Indianerna som hemmaklubb i många år.

Med allt detta sagt. Dackarna gjorde vad man kunde begära och kanske lite till. En seger är alltid en seger och fyra poäng är alltid fyra poäng.
Men jag tror det blir oerhört svårt. Hade Dackarna kunnat lappa ihop Nicki Pedersen till returen så hade jag gett dem en 50–50-chans.
Nu går inte det och Indianerna får gälla som storfavorit. Jag säger 70–30 i gnällbältesfavör.

• • •

Till sist.
Den här fina kvällen i skarven mellan sensommar och tidig höst var som gjord för att köra en gastkramande SM-kvartsfinal inför en elektrisk storpublik.
Så borde det ha varit. Nu kom det 1 861 personer och på läktarna kändes det som en träningsmatch.
Synnerligen ovärdigt.

Matchhjälten: ?Fantastiskt att vara tillbaka?

Kvartsfinalserien lever.
Tack vare en nytänd gammal Dackestjärna.
– Jag är jättenöjd med min match, säger Rune Holta efter succécomebacken.

2011 var han hela Målillas lilla kelgris. Sedan dess har han inte rosat speedwaymarknaden runt om i Europa. I går var Rune Holta tillbaka och frälste en framgångstörstanden Målillapublik.
– Det känns fantastiskt att vara tillbaka, jag har saknat den här publiken. Jag har många goda minnen härifrån, främst från 2011, säger 41-åringen.
Det var många som ifrågasatte valet att ersätta skadade Krzysztof Buczkowski med den norske veteranen. I går fick de svar på tal.
– Många bu och bä när vi valde att plocka in honom, men vi visste att han skulle mosa. Nu hoppas jag tvivlarna håller tyst, säger Dackarnas lagledare Jerker Eriksson.
Holta körde in 13+2 poäng på sina sex heat. Tillsammans med Michael Jepsen Jensen var han den stora Dackestjärnan under kvällen.
– Det var tufft att köra så många heat, jag är inte 20 år längre, säger Holta och skrattar.
I de flesta heaten var han först redan från tejpen, men var han inte det krigade han sig ikapp. Som i det femtonde och sista heatet när han och Jepsen Jensen susade förbi Piotr Protasiewicz. 5–1-ledning för Indianerna förvandlades till 3–3 och Dackarna kunde vinna matchen med 47–43.
– Hela laget gör en riktigt bra match. Alla krigar verkligen och det är en grym laganda, säger Holta.
Även om Dackarna svarade för en smått heroisk insats utan sin skadade stjärna Nicki Pedersen så är det ett tufft utgångsläge inför returen i dag.
– Vi måste vara lika taggade som i dag. Jag är helt övertygad om att vi kommer störa dem i Kumla, säger Jerker Eriksson.
Finns det någon chans att Nicki Pedersen kör returen?
– Jag hade kontakt med honom hela matchen. Han kom med tips via telefonen, han vill verkligen hjälpa oss. Självklart hade han velat köra, men han kan verkligen inte. Han har inte den styrkan som behövs i armen.
Indianernas lagkapten Fredrik Lindgren förväntar sig en tuff uppgift att vända underläget.
– Fyra poäng är hanterbart, men vi vet att vi är starka hemma, säger ex-Dacken.

Grafik
annonsutrymme