Kultur

Avantgardet spelar på Öland – tackar med mer oväsen

Öland Artikeln publicerades
Fotografen Anton Lernstål har följt Avantgardet sedan debuten, nu ställer han ut bilderna i Björnhovda – och bandet gör en spelning.
Foto: Anton Lernstål
Fotografen Anton Lernstål har följt Avantgardet sedan debuten, nu ställer han ut bilderna i Björnhovda – och bandet gör en spelning.

I samband med en utställning under Skördefesten kommer bandet Avantgardet att göra sin första spelning på Öland.

Det började som en kompisduo som spelade in debutskivan “För många dyra skor och döda ögon” i en tvättstuga i Nybro. Hur det slutar återstår att se, men fotografen Anton Lernstål, som följt Avantgardet framför och bakom kulisserna sedan 2016, visar nu sin version av resan.

Verken visas för första gången publikt på en utställning som äger rum under Ölands skördefest. Från lördag 28 september går det att se Anton Lernståls fotografier i den lada i Björnhovda där Avantgardet precis spelat in sin fjärde skiva, “Mellan miljonprogram och Thailand”, som släpps senare i höst.

– Att ha fått följa och dokumentera Avantgardet på nära håll har varit en fantastisk upplevelse och resa – från den första spelningen i tvättstugan i Nybro till de stora musikscenerna i Sverige, säger Anton Lernstål.

– Jag känner mig som en del i Avantgardet och bandet har blivit en viktig del i mitt liv. Därför är jag både oerhört tacksam och glad över att vi gör den här spelningen och utställningen tillsammans. Personligen är det en dröm som blir sann.

På utställningen skildras Nybrobandets resa från tvättstugan i Nybro, via den första spelningen på Oceanen, Way Out West-premiären på NEF, arbetet i Jocke Åhlunds studio i Vita Bergen, spelningarna på Nalen, Allsång på Skansen och Grammisgalan.

– Anton är en otroligt begåvad fotograf som förtjänar all uppmärksamhet han kan få. Hans bilder har alltid uppskattats extremt mycket av vår publik på sociala medier så det känns fint att få visa upp dem i lite större format, säger Avantgardets sångare och frontfigur Rasmus Arvidsson.

– Det blir som en komprimerad skildring av de här åren som gått och syftet är att kunna ta med vår publik även bakom kulisserna på alla de spelningar som de varit på. De har följt oss så hängivet sedan starten och vi vill ge tillbaka och dela med oss på alla sätt vi kan.

I anslutning till utställningen bjuder Avantgardet även under lördagskvällen på en spelning vid den lada där arbetet med bandets fjärde skiva nyligen avslutades.

– Det blir vår första spelning någonsin här på Öland och tanken är att visa vår tacksamhet över att alla i den lilla byn stått ut med vårt oväsen under sommaren, säger Rasmus Arvidsson.

– Vi tänkte helt enkelt tacka dem genom att väsnas i några timmar till.