Dålig jämställdhet på festivalerna i länet

Artikeln publicerades

– Vi brukar göra stickprover på de små festivalerna varje sommar, annars fokuserar vi på de stora festivalerna, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival.

Jämställd festival är alltså en ideell, partipolitisk och religiöst obunden förening som håller föreläsningar och workshops för nyckelpersoner inom branschen. Organisationen fokuserar på jämställdhetsaspekten, alltså hur könsfördelningen ser ut när det kommer till vilka man får höra och se i musikfestivalsammanhang.

– De allra flesta festivalarrangörer är positiva när vi hör av oss och vill inleda ett samarbete, säger Katarina Wicksell.

Karlsson inte intresserad

  Dock finns det arrangörer som inte är det. En av dem är Håkan Karlsson, Emmabodafestivalens arrangör.

  – Han är inte intresserad av att prata med oss och svaret vi har fått är att han inte ser det här som en prioriterad fråga just i festivalsammanhang.

  – Jag vet att många som har intervjuat mig, P4 Kalmar bland andra, har försökt att nå honom utan framgång, säger Kristina Wicksell.

  När Nyheterna försöker få tag i Håkan Karlsson vill Emmabodafestivalens kontor inte lämna ut hans nummer, utan ber oss sluta ringa eftersom de har mycket att göra.

  En ökning

  Emmabodafestivalen hade i år en festival som var 90 procent mansdominerad vilket, trots att det här under året varit en fråga i ropet, är en ökning från förra året då siffran låg på cirka 85 procent.

  Kristina Wicksell upplever att många små festivaler arbetar mer aktivt med den här frågan om man jämför med de stora festivalerna.

  – Många mindre festivaler är helt jämställda.

  Även om statistiken visar att det finns exempel på festivaler där det här stämmer in så är de flesta av Kalmar läns festivaler långt ifrån jämställda.

  I genomsnitt är Kalmar läns festivaler 78 procent mansdominerade.