"De använder sig av allemansrätten"

Artikeln publicerades

Ett par skåpbilar och några tält utgör de fasta markeringarna för lägret, där det också finns en eldstad. Det saknas toalett och tvätten sköts i vattenbrynet i närheten, i buskarna hänger kläderna på tork.

Hos Kalmar kommun och polisen är man väl medvetna om lägret, men kommer inte att göra något för att få bort det.

– De använder sig av allemansrätten, säger Benny Wennberg, förvaltningschef på Serviceförvaltningen. Det här är ett område som inte är detaljplanelagt, därför har de rätt att tälta ett dygn.

Att det sedan blir många dygn i rad har ingen betydelse, menar Benny Wennberg.

– De packar ihop tälten och åker in till staden varje morgon. Sedan återkommer de på kvällen. Men tälten och bussen finns aldrig kvar mer än ett dygn i sträck.

Många Kalmarbor har hört av sig till kommunen och från bostadsområdet i närheten kommer också protester. Benny Wennberg själv och annan personal från kommunen har varit och inspekterat.

– Det handlar om misär. Vi försöker hålla lite koll. Men vår uppfattning är att de inte skräpar ner mer än vad man ser på en badplats under sommaren.

Det ser inte värre ut än på Lundgård efter midsommar, menar Benny Wennberg som jobbat i Borgholms kommun.

– Det uträttas kanske behov i buskarna, men det krävs att vi tar någon på bar gärning för det. I dagsläget anser vi inte att det är ett problem, men vi ser till att det inte eskalerar.

Det finns inga små barn i lägret. Socialen har koll, men har inte ingripit. Även räddningstjänsten är informerad eftersom mat lagas över öppen eld. Men det är inte eldningsförbud.

Några planer på att bryta lägret, som gjorts i andra kommuner, finns inte i Kalmar. Inte heller att flytta gruppen till en annan plats.

– Det hela är mest tragiskt. Grundproblemet finns i de här stackars människornas hemland, säger Benny Wennberg.