De nya uppgifterna om Fanerdun-affären

Artikeln publicerades

Louise Brown har arbetat utomlands sedan 1994, främst i Asien. Hon pratar flytande mandarin och har fått fram några tidigare okända detaljer om Fanerduns etablering i Kalmar.
– Jag har kommit i kontakt med korruption inom många olika arenor under min tid utomlands. När jag kom tillbaka till Sverige så såg jag liknande mönster och praxis här, berättar Louise Brown.
Hennes ingång till Fanerdun-fallet var den skygga organisationen Invest in Sweden Agency (ISA).
– Det var den kinesiska ISA-chefen Eddie Chen som träffade Lou Jingxing i Kina och i bräschen för honom i Kalmar.
Och resten är lokal historia.
– Det gick väldigt snabbt, Kalmar kommun var väldigt generösa med bygglov, och kinesisk arbetskraft importerades. ISA skulle ha kunnat stötta Kalmar mycket bättre i allt som sedan fortlöpte. Regionförbundet lär ha finansierat ISA med 300 000 kronor i det syftet.

Myndigheter varnade

För att kunna genomföra de stora investeringarna som krävdes i Sverige behövdes det pengar.
– Att föra ut pengar från Kina är inte enkelt, det finns många regler. Kinesiska myndigheter varnade för att detta.
– Då skrev kommunstyrelsen i Kalmar ett brev till de kinesiska myndigheterna för att försäkra dem om att projektet var seriöst.
Om en kinesisk företagare väl valde att investera för att få en plats i de framtida mässhallarna i Kalmars internationella handelscentrum lovades guld och gröna skogar.
– För motsvarande tre miljoner kronor skulle man få ett startpaket där det ingick permanent uppehållstillstånd, en utställningsplats i mässhallarna, en lägenhet och komplett socialförsäkring för en familj på tre personer, från vaggan till graven.
Kalmar kommun gjorde vad de kunde för att underlätta för Luo Jinxings planer.
– Kommunstyrelsen i Kalmar var väldigt behjälpliga. Investeringen skulle vara jättebra, men det var bara ett luftslott. Det fanns inget kritiskt tänkande alls. Det tog tre dagar från det att Lou Jinxing presenterat sin plan på kommunhuset i Kalmar till att den var godkänd.
– Ändå så fick de ledande politikerna stärkt mandat i nästa kommunalval, och det tycker jag är ett intressant fenomen.
Var det svårt att få den politiska ledningen att prata om Fanerdun?
– Nej, det tycker jag inte. Jag har pratat med sex, sju personer i kommunledningen och två politiker som gjorde vad de kunde för att slå larm när det begav sig, Jonas Löhnn (MP) och Inger Hilmansson (FP).
Är det några nya avslöjanden i boken?
– Jag erbjuder ett nytt perspektiv på händelserna och ett antal nya detaljer som kanske bidrar till att sätta hela historien i ett mer kritiskt ljus.
– Framför allt vill jag erbjuda en granskning av ISA:s agerande, samt hur vårt beteende och brist på ansvarstagande leder till att hela projekt och organisationer faller samman, helt enkelt blir korrupta.
ISA slogs under 2012 samma med Exportrådet för att bilda den nya organisationen Business Sweden.

 

Läs kommunalrådet Johan Perssons kommentar till boken, i papperstidningen (10 april) eller i E-tidningen (10 april).