En mässa som lockar turister

Artikeln publicerades

Ett lugn sprider sig genom kroppen när man kliver in i katolska kyrkan. Trots att kyrkan ligger inne i stan hörs inte ett ljud. Här är det tyst. Solens strålar letar sig in genom ett runt fönster längst fram i kyrkan och kastar ett vackert ljus över lokalen.

Vid första anblicken ser kyrkan precis ut som en protestantisk kyrka.

Träbänkar, ett altare och en staty av Jesus på korset.

Viktiga sakrament

Wieslaw Brzostek är präst i katolska kyrkan, innan han stiger in i kyrkan knäböjer han framför ett skåp som kallas för tabernaklet. I Tabernakel förvaras Jesu kropp, oblater.

Han reser sig upp och börjar förklara vad som är specifikt för den katolska tron.

- De sju heliga sakramenten är väldigt viktiga för oss.

I farstun står en skål med vigvatten, besökarna doppar fingrarna i vattnet och gör korstecknet innan de går in i kyrkan som en påminnelse om dopet.

Katolska kyrkan i Kalmar har runt 500 medlemmar, antalet som går med ökar, säger Wieslaw Brzostek. Han berättar att många turister hittar hit och medverkar vid högmässan på söndagarna. Då sitter runt 100 personer i de oranga träbänkarna och lyssnar till Wieslaw Brzosteks predikan.

Gåvor från besökare

Wieslaw Brzosteks pekar på en liten tavla. Runt om på väggarna hänger 14 små tavlor som visar Jesus väg till Golgata där han blir dömd av Pilatus och sedan korsfäst, död och begravd.

Vi fortsätter fram till altarplatsen. Lite varstans står blommor utplacerade, gåvor från besökare, berättar Wieslaw Brzostek.

En gång var lokalen metodisternas kapell.

Men detaljerna talar om att det här är en helt egen gren inom kristendomen.

När rundturen är över stiger vi ut från kyrkan. Tystnaden är bruten och stadens myller gör sig snabbt påmint.