Erkänner men anser inte att brotten är grova

Artikeln publicerades

Klädd i häktets gröna kläder, med blicken lyft men något frånvarande och händerna knäppta framför sig lyssnade 21-åringen till när åklagare Linda Caneus läste upp de totalt 16 brottsrubriceringar som omhäktningen gällde; grova våldtäkter mot barn, grova sexuella övergrepp mot barn och sexuella ofredanden.

Det gäller totalt 16 brott mot åtta barn. Övergrepp mot fyra andra barn utreds också, men ingick inte i underlaget för omhäktningen.

På fråga om sin inställning till brotten svarade han sedan via sin advokat att han "erkänner dem, men menar att de ej är grova brott utan av normalgraden". Han gick därför med på förlängd häktningstid.

Förhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar och först en stund före klockan 11 öppnades dem åter då det var dags att meddela beslut. Åklagaren har nu fram till den 20 maj på sig att bli klar med utredningen och väcka åtal mot 21-åringen.

Under förhandlingen skärptes en brottsrubricering; en punkt för grovt sexuellt övergrepp mot barn ändrades till grov våldtäkt mot barn.