Kultur

Etik, etikett och e-sport

Spelspalten Artikeln publicerades

Spelregler inom e-sport är i hög grad oomkullrunkeliga. De är fastställda genom programmering och inte domslut. Men uppförandekoder är inte lika självklara...

Foto: Claudio Bresciani / TT

När två lag gör upp om titeln Legends of Småland vill arrangerade Gymnasiekampen trycka extra på att de följer Svensk e-sports Code of Conduct, en samling etiska regler och tips för att skapa en bättre miljö inom e-sporten.

Det är verkligen ett initiativ som ska uppmuntras. För som alla vet finns det en del övrigt att önska kring nätkultur.

Visst finns det stora problem även inom “köttsport”. Särskilt när det gäller föräldrar som tror att det bästa för deras barn är om de själva gör sig till åtlöje vid sidlinjen genom att skälla ut domare, andra föräldrar eller till och med små barn.

Och så har vi de som kräver elitsatsningar nära nog från vaggan. Av någon outgrundlig anledning är det dessutom alltid de som är tvärsäkra på att deras avkomma är nästa Zlatan (som har glasklara åsikter i ämnet: ”Hade jag varit tränare hade jag bara sagt till kidsen att ni ska ha roligt, men ändå försöka lära dem vad det handlar om. Utan att lägga press”, har han sagt i en intervju i SVT.)

Men för e-sporten är det ofta nästan en sport i sig att vara ett praktarsle. Särskilt i kommentarsfälten till direktsända evenemang. Många är de gånger när någon hoppar in i en kanal och bara vräker ur sig förolämpningar för att sedan snabbt försvinna.

Trollen tror nog inte själva att någon tjänar på deras beteende, de är knappt ens intresserade av att stanna tillräckligt länge för att se vad deras idioti får för konsekvenser.

Hur bemöts sådant uppförande? Diskutera med den enskilde? Utestänga?

Det är kortsiktiga lösningar. Vad som krävs är en förändrad grundinställning till andra människor på nätet. Något som ser ut att vara långt bort när några av världens mäktigaste män (ja, män) är aktiva mobbare.

Men kanske är det tecken på att den sortens uppförande har nått vägs ände. Internet har mognat. Det är inte längre vad det var, och jag har svårt att vara nostalgisk.

Här är några av de konkreta tips som nämns i Svensk e-sports Code of Conduct för den som vill bli en bättre e-sportare:

Tipsa istället för att håna: Att vara konstruktiv och komma med hjälpsamma tips istället för att visa frustration hjälper nya spelare, skapar en positiv miljö och ökar chansen för vinst.

Visa empati: Om du är arg, försök att stanna upp innan du låter din ilska gå ut över en annan spelare.

Du vinner fler matcher med positivt snack: När du spelar i ett lag, försök att vara positiv och lyft dina lagkamrater med konstruktivt snack och pepp.

 

Tidigare spelspalter