Kultur

Glöm inte att slå på AR – lite då och då

Spelspalten Artikeln publicerades
Digital bonsai eller förstärkt verklighet med Minecraft Earth.
Foto: Mojang
Digital bonsai eller förstärkt verklighet med Minecraft Earth.

Förstärkt verklighet – vem vill inte ha en sådan? Och spelen som drar nytta av tekniken börjar bli ganska många. Men de flesta spelare brukar stänga av funktionen, och gör sig själva en otjänst.

Ingress, Pokémon Go, Jurassic World Alive och Harry Potter: Wizards Unite är bara några av de spel som använder förstärkt verklighet, augmented reality, AR, men där funktionen mest är till besvär och snabbt stängs av.

Till skillnad från VR, där hela upplevelsen bygger på att du omsluts av upplevelsen och allt faller ”platt” utan inlevelse, är AR ofta bara en gimmick i spelvärlden. Det är synd.

Visst, det är enklare att inte behöva vifta runt med mobilen, kanske till och med vända sig om, för att hitta det monster eller borttappade föremål som du söker.

Ta klivet in i den förstärka verkligheten i Wizards Unite.
Foto: Niantic Labs
Ta klivet in i den förstärka verkligheten i Wizards Unite.

Men i Harry Potter: Wizards Unite finns ett spelmoment där AR är obligatoriskt. När du låst upp en portkey öppnas en portal och du kan kliva in i ett annat rum, en skog eller kanske en tågvagn. Det gör du genom att ta ett fysiskt steg, och sedan får du använda mobilen som en lins för att se in i den andra verkligheten och hitta diverse föremål.

Visst, du ser lite fånig ut, särskilt om du spelar på en offentlig plats. Men efter att ha spelat några månader har jag fortfarande inte tröttnat på momentet, och det ger en försmak av vad tekniken kan användas till.

Minecraft Earth, som snart ska släppas, är ett spel som helt bygger på AR. Ensam eller tillsammans med andra spelar du klassiska Minecraft men synligt i den verkliga världen, genom mobilskärmen såklart.

Det ser snyggt ut, och du ska kunna bygga i miniskala för att sedan visa skapelserna i full storlek. Där kan du sedan se dina vänner då runt bland pixliga grisar och höns. Med tanke på hur populärt Minecraft fortfarande är så kommer det säker att locka en hel del spelare.

Under tiden du väntar: Glöm inte att slå på AR-funktionen lite då och då, om så bara för att se vad som hänt sedan sist. Att få en förstärkt upplevelse är förhoppningsvis något positivt.

 

Fler spelspalter

 

Spelspalten på Twitter