Här finns Sveriges billigaste hus

Artikeln publicerades

Villapriserna i Högsby är nu så låga att det är dyrare att köpa fritidshus i kommunen. En villa på 100 kvadratmeter i Högsby kostade enligt senaste mätningen 313.600 kronor. Inte är det så mycket bättre i grannkommunen Hultsfred, som också är bland de billigaste i landet. Där kostade villan på 100 kvadratmeter 373.100 kronor.

Det visar den senaste sammanställningen från Mäklarstatistik, som redovisar försäljningar från mars till maj i år. Man får åtta villor i Högsby till samma pris som medelvillan i landet.

På hemnet.se finns idag nio villor från Högsby. En rymlig villa på 266 kvadratmeter och med nio rum, har just prissänkts 27 procent och säljs för 495.000 kronor. Ett helt nyrenoverat 20-talshus på 120 kvadrat ligger ute för 425.000 kronor.

Det handlar om få försäljningar i Högsby och det gör uppgifterna lite osäkra. Tittar man längre tillbaka är prisutvecklingen på villor i kommunen inte positiv, priserna minskar. Det gör att kommunen går på tvärs mot utvecklingen i resten av landet.

Bostadspriserna fortsätter att stiga svagt, enligt Mäklarstatistik. De senaste tre månaderna har villapriserna ökat med två procent. På många orter slås prisrekord.

– Prisutvecklingen ser även ganska lika ut i olika delar av Sverige, även om det finns geografiska skillnader, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Kalmar län är ett lågprisområde när det gäller villapriser. Mörbylånga och Kalmar kommun är i topp. Där kostar villan på 100 kvadratmeter lite drygt 1,4 miljoner. Priserna ligger tämligen konstant.

I Mörbylånga har priserna stadigt ökat sedan mitten av 1990-talet, med ett litet trendbrott efter den senaste finanskrisen.

Villapriserna Västervik har minskat 8 procent det senaste året och i Kalmar har de ökat 2 procent på samma period.

I jämförelse med taxeringsvärdet får man betala mest för en villa i Emmaboda, i snitt dubbla taxeringsvärdet.