Kultur

Har vi nått den nostalgiska toppen?

Spelspalten Artikeln publicerades

Till hösten fyller World of Warcraft moppe. Men spelet som släpptes 2004 kommer innan dess att få en nyversion, eller tillbakaspolning, redan i augusti. En klassisk variant som skalar bort en massa modernt och som ska locka tillbaka spelarna.

World of Warcraft anno 2004
Foto: Blizzard Entertainment
World of Warcraft anno 2004

World of Warcraft Classic är egentligen ett halvt vansinnigt projekt. Att gå bakåt i tiden och ändra förutsättningarna i grunden för ett spel som fortfarande lockar flera miljoner spelare.

Å andra sidan är det långt till storhetstiden med 12 miljoner återkommande spelare per månad. Frågan är hur många av dessa som är villiga att ta fram kontokorten och återaktivera konton efter en återgång till ”den gamla goda tiden”?

De som var med är i och för sig 10 år äldre, men allt vad det innebär av eventuella ekonomiska fördelar. Men hur många av dessa har då tiden att lägga?

Den nya, klassiska versionen, kommer att finnas på särskilda servrar. Så den nuvarande utvecklingen med alla nymodigheter, kataklysmiska händelser och expansioner kommer att leva sitt liv – och fortsätta utvecklas. Men hur blir det om den klassiska versionen blir populärare än den ”moderna”? Byts uppgraderingar mot bakåtdateringar?

Flyga vart du vill? Glöm det, i klassiska World of Warcraft fick du nyttja kollektivtrafiken...
Foto: Blizzard
Flyga vart du vill? Glöm det, i klassiska World of Warcraft fick du nyttja kollektivtrafiken...

Är det då ett bevis på att vi nått nostalgitoppen? Antagligen inte, spelutvecklare är kreativa typer. Klart är dock att det är en riktig milstolpe i flörtandet med ”det var bättre förr”, eller åtminstone ”det var annorlunda förr, och jag som var med tröttnar aldrig på att berätta det för alla som vill, eller inte vill, lyssna”...

Vad är det så som var bättre förr? Ett långsammare stridssystem? Uppdrag där svårigheten var att klura ut vad en skulle göra snarare än att göra det? Resorna runt i världen som tog en halv evighet?

Det kommer inte heller att vara en statisk version som släpps. Den kommer att uppdateras med nya saker att göra, precis som ursprungsversionen. Men utan att ändra i spelmekanik och spelbalans, som en gång gjordes för att ge en bättre spelupplevelse...

Det är helt enkelt många frågor kring vad Blizzard hoppas få ut av jätteprojektet. Men faller det väl ut så väntar fler nyversioner av gamla expansioner.

I en intervju med affärstidningen Forbes säger Blizzardchefen J. Allen Brack att de två första expansionerna, Burning Crusade och Wrath of the Lich King, mycket väl kan få sina egna servrar i framtiden.

Och då är cirkeln på något sätt sluten. Eller kanske blir det mer av en spiral, med nyversioner av spel som får nyversioner av uppdateringar och expansioner... En ond eller god spiral? Det får framtiden utvisa.

 

Trailern till nya World of Warcraft Classic:

Och den klassiska trailern:

 

Fler spelspalter:

Följ Spelspalten på Twitter: