Kultur

Hellre bonden Paavo än vilda västern

Kultur Artikeln publicerades

Det som lockar till läsning är förstås under bokens undertitel: ”Överlev på lång sikt”. Vi ska bli ”preppare”, de väl förberedda.

En elektromagnetisk impuls har slagit ut allt. Men vi är tydligen förberedda? Kranvatten lagrat, det berömda privatförrådet fyllt. Mediciner på plats. Latringrop i trädgården med plastkasse i botten eller? Toalettpapper bunkrat. Och konserver, tändstickor, ljus, mediciner, plastpåsar, första och andra förband… Minst 30 dagars förråd av receptbelagda läkemedel tarvas. Naturligtvis vevradio och verktyg – du vet väl hur du slipar din yxa? Jim Cobb ger också instruktioner för hur massgravar ska grävas.

Nå, gevär tycks också vara bra. Det kan användas, skriver Cobb, också mot tvåbenta fiender och han avser uppenbart inte storkar och strutsar. Det är här jag protesterar.

Om allt slås ut har vi förråd för en vecka, frysen kan tömmas, givet att vi har ett Trangiakök med bränsle. Därefter uppstår problemen. Då kan det hända att fientliga personer kommer för att stjäla våra konservburkar. Det är då det är bra att ha ett gevär. Solidaritet enligt modell från bonden Paavo (Runeberg!) är inte vad som gäller. Vilda västern är modell. Några enkla tips om hur vi barrikaderar oss i våra hem understryker allvaret. Medmänniskorna är motmänniskor, fiender. Det gäller inte bara främlingar. Också dina grannar kan höra till den kategorin. Du måste förutsätta det värsta tills motsatsen är bevisad. På något sätt ska jag dock tröstas med att en samhällskollaps inte är detsamma som ett samhälles undergång. Men vi preppare är optimister.

För egen del läser jag hellre profeten Jeremia och Klagovisorna. Är jag så angelägen att överleva genom att bli omänsklig? Jag hoppas inte det. Men det är klart att om det kommer till byteshandel har jag en flaska OP att byta med. Vad får jag för den? En korvbit? Och hur länge lever jag då, så länge att jag kan byta med en bag-in-box och få ett paket knäckebröd? Är inte den förfärande sanningen att vi lever i ett samhälle som bryter samman på en dryg vecka och detta med start i Stockholm, Göteborg och Malmö?

Läs inte boken. Var förnuftig på egen hand. Och öva solidaritet. Enade vi stå, söndrade vi falla. Jim Cobb må vara en auktoritet bland preppare, men i vanlig mänsklig mening är han en egoistisk skithög. Så var det sagt. Jag menar, jag ville gärna förbereda er.

Bok

Prepparens guide

Jim Cobb

Översättning: Jan Wibom

(Lind & Co)

Visa mer...