Kultur

Historiska gåtor, konspirationsteorier och falsarier

Kultur Artikeln publicerades

”Jag har träffat det. Det är eldslågor. Det är på väg ner. Det kraschar.” Detta är vad flygofficeren Charles Southall hörde på radion i den amerikanska säkerhetstjänstens avlyssningscentral i Nicosia den 18 september 1961.

Eller rättare sagt: Detta är vad han många år senare påstod sig ha hört, eller kanske hört en kollega berätta, eller kanske läst i en rapport…

De svenska tidningarna var desto säkrare på sin sak: ”Hammarskjölds plan sköts ned” förkunnade löpsedlarna. Så fick en gammal ”mordgåta” liv ännu en gång, kommenterar Daniel Rydén i sin nyutkomna bok om mysterier och egendomliga händelser.

Rydén ser alltså med sund skepsis på Southalls uppgifter. Källkritik är bättre än aldrig så fantasieggande konspirationsteorier.

När det gäller mord på exceptionella personer finns det många som inte nöjer sig med triviala förklaringar, som att det var en utslagen missbrukare och psykopat som mördade Sveriges statsminister 1986. Därför frodas misstankarna om sammansvärjningar än idag.

Rydén skriver journalistiskt och underhållande om stort och smått, viktigt och oviktigt i drygt 50 korta kapitel. Såväl formatet som berättartekniken leder tankarna till sådana populärhistoriska berättelser som ibland finns i tidningarnas helgutgåvor. Efter en dramatisk inledning följer resonemang om olika mer eller mindre spektakulära teorier, som en efter en avvisas, och så en avslutande reflektion.

Naturligtvis kan man diskutera urvalet, som nog får sägas vara brokigt. Frågorna om Erik XIV:s ärtsoppa och Adolf Fredriks semlor får samsas om utrymmet med resonemang om klassiska mord (Gustaf III, Hammarskjöld, Palme, Martin Luther King) och för länge sedan lösta gåtor (Bermudatriangeln, Hitlers förfalskade dagböcker).

Några kapitel kan synas väl lättviktiga, som det om Uri Geller. Det var han som påstod sig ha övernaturliga krafter, vilka han utnyttjade till att böja skedar… Men som helhet bjuder Rydén även denna gång på underhållande och intresseväckande läsning. Han har tidigare skrivit uppskattad populärhistoria om ödesdigra misstag och hänsynslösa härskare. (Historiens tyranner recenserades i Östra Småland/Nyheterna 18/9 2015.)

Vad är det då för en underlig bok som titeln talar om? Det är en påkostad liten volym från 1400-talet som kallas Vojnich-handskriften. Den är skriven på ett språk som ingen kunnat tyda och utsmyckad med illustrationer av djur, växter och stjärnbilder som inte finns. Därtill innehåller den bilder på nakna kvinnor som badar i en grön vätska. Varför har någon ansträngt sig så för att skriva en bok som ingen kan förstå? Se där en gåta som ännu inte fått sin lösning, lämplig att fundera på i hängmattan.

Bok

Den märkligaste boken i världen & andra mysterier

Daniel Rydén

(Historiska Media)

Visa mer...