Insändare

Hög tid att folkomrösta om vinster i välfärden

Insändare Artikeln publicerades
Systemet med vinster i välfärden är konstant omstritt och har aktualiserats igen i den pågående debatten om hörselvården i Kalmar län. Karin Kirkland pläderar för att det är dags att folkomrösta. Bilden togs vid en manifestation 2013.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Systemet med vinster i välfärden är konstant omstritt och har aktualiserats igen i den pågående debatten om hörselvården i Kalmar län. Karin Kirkland pläderar för att det är dags att folkomrösta. Bilden togs vid en manifestation 2013.

Det har skrivits ett par insändare om privatisering av hörselvården. Jan G Andersson skriver att ”Samhället kan formulera sådana villkor att bolagen inte ska kunna sko sig ohemult.”

Vad är det som talar för det? Är inte det ett naivt önsketänkande? Lagar och regler verkar hindra det. Den springande punkten är om privata aktörer kommer att se dem som provar ut hörselapparater som kunder eller som patienter i första hand.

Enligt tidningen Råd & Rön övertalades en person, som redan hade en hörapparat, att köpa en ny för 17.000 kronor. Det visade sig att den gamla kunde ha programmerats om utan extra kostnad.

2015 skrev bland andra Kalmar läns landstingsråd Anders Henriksson (S) på Dagens Nyheters debattsida.

Det ska inte handla om plånbokens tjocklek när man ska få till exempel hörapparat.

HRF (Hörselskadades Riksförbund) har slagit larm om att nuvarande system innebär att mottagningar uppmanar patienter att betala extra för att få bättre hörapparater. En del betalar 20.000 till 30.000 kronor ur egen ficka.

Saken har granskats av Statens medicinsk-etiska råd, och de kommer fram till samma slutsats: Det finns etiska problem med detta.

Anders Henriksson reagerar också starkt.

Vår uppfattning är att detta strider mot strider mot hälso- och sjukvårdslagens intentioner om vård på lika villkor, säger han.

Det är ofattbart att man genomfört så många olika privatiseringar utan hänsyn till professionens och forskningens synpunkter och utan att göra utvärderingar i efterhand. Allt från järnvägar och skolor till vård. Hur mycket hyrpersonal har vi råd med inom vården? Att man sedan försöker lösa uppkomna problem med hårdare tag och andra åtgärder som forskare anser leder fel gör inte saken bättre. Alla borde läsa ”Tyvärr polisen, skolvalet gör att vi inte kan hjälpa er” i Lärarnas Tidning.

Att region Kalmar län nu ändrar hörselvården kan troligtvis förklaras med den ändrade majoriteten och har inget med DDR, postkommunism eller Nordkorea att göra. Nordkorea är visst vad hela världens skolsystem, utom Sverige, har om man ska tro vissa inom näringslivet.

Nu är det hög tid att ha en folkomröstning om vinster i välfärden. Den sista undersökningen jag såg visade att 74 procent säger nej till det nuvarande systemet.

Karin Kirkland