Kultur

Hur många djävlar finns det i (spel)världen?

Spelspalten Artikeln publicerades

Okej, nu kanske du tror att jag menar otrevliga typer. Men rubriken handlar om ”riktiga” diaboliska gestalter, ett ämne som är högaktuellt efter Blizzards kungörande nyligen.

Det blev den största nyheten under speljättens årliga evenemang Blizzcon. Nästa spel i Diablo-serien är kraftigt på gång.

Nu är det bäst att klargöra några saker först:

Jag spelade en del Diablo 1.

Jag spelade en väldig massa Diablo 2.

Jag har inte spelat Diablo 3.

Anledningen stavas till största delen tidsbrist vid lanseringen, men även ett ganska mättat behov av sataniska illdåd, och demonslakt. All kritik som spelet fick i början spelade förstås också in.

Men nu ska Blizzard ha lärt sig, får en anta. Och fjärde upplagan ska förhoppningsvis inte ha så många barnsjukdomar.

På typiskt Blizzardmanér har det producerats en snygg trailer. Blir lite nostalgisk och letar upp den som följde med på den fysiska versionen av Warcraft 2.

Oj, oj, vad liten skärmen var 1996, och Djävulen själv ser lite ynklig ut. Men hornen är fortfarande imponerande, och den avslutande morrningen är inte att leka med.

I det första spelet var hantlangarna många, men den huvudsakliga ondskan en – Diablo, the Lord of Terror. I en halvt officell uppföljare, Hellfire, är det en demon kallad Na-Krul som ska förgöras.

Uppföljaren Diablo 2, släppt strax efter millenieskiftet, har såklart också en hyfsad, men nästan mer daterad, trailer.

Det visar sig, föga överraskande, att Diablo fortfarande finns, fast nu i form av en besatt stackare vars mål är att befria sina bröder Mephisto och Baal. Dessa är nu de tre ondaste ondingarna.

I spelet (spoiler!) besegrar du två av dem. Den tredje möter sitt öde i expansionen Diablo II: Lord of Destruction.

Diablo 3, som kom först 12 år efter tvåan. Men i spelet har det gått 20 år, och nu har ytterligare superonda demoner dykt upp. Både Belial, Lord of Lies, och Azmodan, Lord of Sin, försöker bli ny härskare över helvetet.

Men, inte heller den här gången särskilt överraskande, dyker Diablo upp igen. Den här gången har hen dock en rejält högt ställd målbild – en attack på självaste himmelriket. Utan att avslöja för mycket så går det väl inte hela vägen.

Även den tredje delen har expanderat. Diablo III: Reaper of Souls innehåller ytterligare en onding, som kallar sig ”Angel of Death”. Det är även någon sten inblandad som innehåller kraften från sju läskiga demoner.

Så, nu är det dags för spel nummer fyra.

Och det ser ut att bli mer av samma gamla vanliga slakta demoner och andra ondingar. Fast lite mer uppkopplat, då det inte ska gå att spela utan kontakt med internet.

Vem är då den ondaste ondingen? I trailern frammanas en ”kvinnlig” demon. Faktum är att hon enligt spelmyten ska vara drottningen av de kvinnliga demonerna, och heter Lillith. Hon är dessutom dotter till Mephisto, den ena av Diablos bröder.

Diablo från Diablo 1, närmare bestämt förhandstitten som följde med Warcraft 2-skivan.
Foto: Blizzard
Diablo från Diablo 1, närmare bestämt förhandstitten som följde med Warcraft 2-skivan.

Men frågan är kanske inte om, utan när, hennes farbror Diablo dyker upp. För hur många smådemoner, demongrevar och baroner som än verkar vara inblandade så är det ingen vild gissning att den där hornprydda grymtaren från den första, pixliga trailern ska lägga sig i.


Fler Spelspalter

Spelspalten på Twitter