Kultur

Ibland är hundra många och miljoner få

Spelspalten Artikeln publicerades

Hur många spelar egentligen ett spel? Det är en relevant fråga att ställa, men svaret kanske inte är så enkelt som det verkar.

Speltillverkare är ofta väldigt hemlighetsfulla med antal sålda spel, och framförallt med hur många som verkligen spelar spelen.

Men kring nyår lyckades en grupp få reda på just det, med hjälp av ett verktyg som Sony tagit fram för att visa hur den som använt sin Playstation 4 fördelat sin speltid under året.

Och det är verkligen intressant läsning.

GTA V har hittills lockat nära 56 miljoner spelare till Playstation 4-versionen.
Foto: Rockstar North
GTA V har hittills lockat nära 56 miljoner spelare till Playstation 4-versionen.

Enligt gruppens lista är det populäraste spelet Grand Theft Auto V, med 55,7 miljoner spelare. Ett spel som släpptes hösten 2014, ett år efter att det kom till den föregående konsolgenerationen.

Två är Call of Duty: Black Ops II från november 2015. Det spelet har hunnit testas av 54,4 miljoner personer.

Sedan är det ett rejält hopp ner till trean, Fortnite med 39,4 miljoner spelare. Det har å andra sidan bara funnits på Playstation 4 sedan juli 2017.

Sedan kommer spelserien som sammanräknad hade toppat listan: Fifa. Senaste versionen, Fifa 19, har ”bara” spelats av 12 miljoner, men Fifa 18, 17 och 16 har respektive 32,8 miljoner, 30 miljoner och 28,3 miljoner spelare. Fifa 15 finns också med på listan med 18,9 miljoner, liksom Fifa 14 med 8,4 miljoner.

Och det är som sagt bara på Playstation 4, spelserien finns även på Xbox One, PC och Switch.

Siffrorna är dessutom uppdaterade i mitten av november. Så alla de som köpt och spelat spel under julhelgen saknas. Vilket förklarar Red Dead Redemption 2:s blygsamma 7,7 miljoner spelare, å andra sidan ihopsamlade under cirka tre veckor.

Intressantare är att se de relativa förhållandena mellan olika spel. Och de stora speljättarna dominerar totalt med sina välkända titlar.

Hyllade What Remains of Edith Finch har bara spelats av drygt 63 000 personer på Playstation 4.
Foto: Giant Sparrow
Hyllade What Remains of Edith Finch har bara spelats av drygt 63 000 personer på Playstation 4.

Och var har de hyllade ”indiespelen” tagit vägen?

What Remains of Edith Finch, från april 2017, skrapar ihop 63 600 spelare. Det är ändå några fler än Dear Esthers 59 500. Det är å andra sidan en nyversion av spelet som kom 2008.

Men värre är nog läsningen ändå för utvecklarna Dontnod Entertainment och uppföljaren Life is Strange 2. Efter två månader på marknaden hade den bara nått 68 100 spelare på Playstation 4.

Tyvärr saknas jämförbar information om föregångaren, men till samtliga plattformar ska den ha sålt över tre miljoner kopior. Första delen i det episodbaserade spelet ska enligt Steamspy finnas hos över fem miljoner användare, men är å andra sidan gratis. Life is Strange 2 finns enligt samma källa hos 200 000 spelare...

Å andra sidan, så länge utvecklarna säljer tillräckligt för att försörja sig och göra fler fantastiska upplevelser är det ingen katastrof för spelkulturen. För hur många har egentligen en Ingmar Bergman- eller Stanley Kubrick-box hemma jämfört med de som sett alla Marvel-filmerna? Det viktigaste är ändå mångfalden.