Kultur

Indriðason bättre än någonsin

Kultur Artikeln publicerades

Frågan är om inte Skuggor över Reykjavik är Arnaldur Indriðasons bästa kriminalroman hittills. I varje fall av de som översatts till svenska.

Indriðason har ända sedan Glasbruket, som kom ut på svenska 2003, skämt bort sina läsare med välskrivna berättelser om människor och brott på den karga ön mitt i Atlanten. Det är människorna, offren och gärningsmännen, som stått i centrum. Deras svagheter, styrkor och bevekelsegrunder. Om landskapet är kargt återspeglas det också i intrigen. Den som söker efter action får leta någon annanstans.

Men även om tempot inte drar iväg och varje kapitel inte har en cliffhanger så är det ändå svårt att lägga ifrån sig böckerna.

Efter att ha lämna Erlendur Sveinsson har det de senaste åren varit den isländske polisen Flovent och den kanadensisk-isländske militärpolisen Thorson som vi följt under krigsåren då Island först var ockuperat av Storbritannien och sedan USA. De har varit ett strävsamt par i flera mordutredningar.

Skuggor över Reykjavik har också sin botten i krigsåren, men en parallellhistoria i nutid där en annan utredare – Konrad – försöker förstå hur mordet på en nittioåring har ett samband med en mördad kvinna som hittades i en gränd i slumkvarteret Skuggasund 1944.

Indriðason bygger oerhört skickligt upp de parallella berättelserna. Det är ju ett inte helt ovanligt grepp att dåtids- och nutidsperspektiv finns i romaner eller berättelser av olika slag. Att något kan vara en följd av en tidigare händelse är ganska naturligt. Men Indriðason lyckas oerhört skickligt tvinna ihop de två trådarna på ett magnifikt sätt.

Enda smolket i läsglädjebägaren kan vara att Skuggor över Reykjavik måhända är den sista boken om paret Flovent och Thorson.

Bok

Skuggor över Reykjavik

Arnaldur Indriðason

Översättning: Ingela Jansson

(Norstedts)

Visa mer...