Kultur

Interna historier från vardagen i rymden

Bokrecension Artikeln publicerades

Astronautbiografier är verkligen en genre i sig. Visst är det spännande med människor som lagt så mycket tid och möda på att nå sitt mål. Men de flesta har följt ungefär samma väg.

Foto: Norstedts

Scott Kelly är inget undantag. Militär karriär och testflygare. Men så var själva anledningen till att han ville bli astronaut boken Det rätta virket av Tom Wolfe. En bok om de testpiloter som blev de första amerikanska rymdfararna.

Det unika med Scott Kelly är snarare att han har en tvillingbror som också är astronaut. En bror som ständigt verkar ha legat steget före. Det är åtminstone känslan jag får efter att ha läst Scott Kellys bok.

Brodern är snabbare på att läsa vidare, på att få en karriär, på att söka in som astronaut. Scott hänger på, efter ett tag. Jobbar sig närmare. Och kanske är det därför boken är skriven. För brodern Mark Kelly verkar ”bara” ha skrivit barnböcker. Kanske fick Scott sin revansch.

Synd bara att jag inte fångas av hans berättande. Det är för många detaljer som känns interna, likt en historia som avslutas med en stunds tystnad och sedan ”man måste ha varit med”.

Då gillar jag ändå de tekniska och vardagliga bitarna. Som att saker på den internationella rymdstationen ständigt kommer bort. Trots att det är ett begränsat område blir möjligheterna för saker att försvinna så mycket större när de inte begränsas av tyngdkraften.

Eller när han kämpar med att reparera toaletten. En väldigt, väldigt viktig uppgift. Ett misslyckande kan innebära att hela besättningen får överge stationen, som varit kontinuerligt bemannad sedan den 2 november år 2000.

Samtidigt blir det rätt tjatigt att läsa om hur han ska stå ut under sitt år i rymden. Det verkar som om han egentligen inte vill vara där, utan att det bara är något som ska stökas undan och vara över så snabbt som möjligt. En känsla som överförs till mig som läsare.

Jag hade hellre fått mer av den unika känslan av att vara, och leva, på en stations som kretsar drygt 400 kilometer ovanför jordytan med en hastighet av 27 600 kilometer i timmen, och gör ett varv runt jorden på cirka 90 minuter. Den firade för övrigt 20 år i rymden den 20 november.

Ett år i rymden – en livstid av upptäckter

Scott Kelly och Margaret Lazarus Dean

Originalets titel: Endurance

Översättning: Karin Andrae

Förlag: Norstedts