Känner sig motarbetad av kommunen

Artikeln publicerades

Magnus Johnsson, en av del­ägarna i God omsorg som driver Parkgården och Ståthållaren, är både ledsen och arg.

I fyra års tid har bolaget levt med osäkerhet om man ska få driva verksamheten vidare. Nu är det fyra månader kvar och fortfarande finns inget avtal. Att Parkgården på sikt ska avvecklas och ersättas med ett nytt äldreboende på söder är klart. Men än så länge finns det inte ens ett bygglov för den nya verksamheten.

Magnus Johnsson har försökt förhandla och samtala men nu har han tröttnat helt och är beredd att kasta in handduken och låta kommunen ta över Parkgården själv.

– Det anbud vi har fått är på ett år och så lågt att vi inte kan driva verksamheten vidare. Då är det bättre om kommunen går ut med en ny upphandling, säger Magnus Johnsson.

Avtal ytterligare ett år

Ståthållaren behåller bolaget och där har man skrivit ett avtal på ytterligare ett år.

Tre av de fyra delägarna kommer att lämna bolaget. Beslutet har man redan ­fattat i styrelsen och papperen är på väg till Bolagsverket för registrering.

– De tre kommer att få bättre arbetstider och eventuellt bättre lön om de arbetar på ett annat ställe, säger Magnus Johnsson.

Talar med kluven tunga

Han tycker att kommunen talar med kluven tunga.

– Jag har å ena sidan fått frågan av kommunalrådet Johan Persson (S) om att driva privat hemtjänst. Samtidigt som omsorgsnämndens ordförande Steve Sjögren (S) helt uppenbart inte vill ha några lokala privata entreprenörer alls i äldreomsorgen. Jag får inte ihop det, säger Magnus Johnsson.

Motarbetade i fyra år

Under de fyra år som God omsorg drivit Parkgården har man känt sig motarbetad från kommunen hela tiden.

Magnus Johnsson skulle vilja se är att kommunen hade bättre framförhållning och kunde tala om hur de har tänkt att genomföra de kommande upphandlingarna. Är det bara lägsta pris som skall avgörande vem som vinner upphandlingen?

På den senaste upphandlingen på Vasallparken hade kommunen inte ens definierat lägstanivån på antalet anställda.

– Om upphandlingen bara handlar om lägsta priset varken kan eller vill vi konkurrera.

Enligt det förslag till avtal som kommunen skickat ut vill den överta Parkgårdens inventarier utan att betala för de investeringar som God omsorg gjort.

– De vill överta det gratis! Skulle kommunen köpa nytt skulle kosta runt uppemot en halv miljon kronor.