Insändare

Kanske dags att kalla in Olof Johansson?

Insändare Artikeln publicerades
Förre centerledaren Olof Johansson satte landets väl framför partiets två gånger på 90-talet.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Förre centerledaren Olof Johansson satte landets väl framför partiets två gånger på 90-talet.

Man kan notera alla de missnöjda borgerliga ledarskribenterna, antingen de plitar i sina trosvissa blad eller sitter i TV-sofforna och babblar oemotsagt.

Gemensamt för dem alla är att de liberaler som nu sätter sig och förhandlar om villkoren för att släppa fram Stefan Löfven hade fått igenom hela sin politik hos moderaten Kristersson. Denne har samtidigt lockat med överbud så att de liberala partierna ska få igenom sina käpphästar som Reinfeldts regering sade nej till.

Det är bara ett litet aber med denna Kristerssons frieri. Han kan inte åstadkomma ett enda dugg, inte ens tillsammans med hela den nu havererade alliansen. Den har ingen majoritet i riksdagen, utan måste förhandla en gång till med Sverigedemokraterna som är tungan på vågen. Vad man då tvingas göra för eftergifter till detta rasistiska parti med nazistiska rötter skrämmer de två liberala partierna, så de söker ett alternativ. De begriper att 143 alliansrötter är mindre än 144 rödgröna röster, vilket de borgerliga ledarskribenterna förträngt. Men aritmetikens lagar kan inte ens önsketänkande ledarskribenter trolla bort.

Annie Lööf gapar visserligen som bara den, men trots alla stora ord sätter hon sig vid förhandlingsbordet. Centern har en lång tradition från 30-talet att i parlamentariskt oklara lägen ställa upp för en lösning. Olof Johansson satte landets väl framför partiets två gånger på 90-talet. Kanske ska Centern kalla in honom?

Jan G Andersson

Chefredaktör emeritus