Kultur

Knivskarp spänning med Harry Hole

Kultur Artikeln publicerades

Harry Hole har varit nere i den bottenlösa dyn så många gånger i Jo Nesbøs böcker att man nästan tappat räkningen. Och ändå har han med blott några nya fysiska och psykiska ärr lyckats ta sig upp till ytan igen.

Frågan är dock om inte han når den definitiva botten i den tolfte boken, Kniv. Harry har kastats ut av sin fru Rakel som inte vill ha något med honom att göra. Alkoholismen går inte längre att hålla i styr och mer än en kväll slutar illa.

När han en morgon vaknar upp med kraftig baksmälla och en rejäl minneslucka och har sönderslagna knogar och blodiga kläder förstår han att något allvarligt hänt, men vad förblir en gåta när minnesbilderna bara kommer som små korta glimtar. Till slut visar det sig att Harry Hole hamnar i den värsta mardröm han inte ens kan föreställa sig.

Jo Nesbø är mästerlig i att skapa ett driv i berättelserna om Oslokriminalaren som balanserar på slak lina mellan sina personliga tillkortakommanden och sin professionella yrkesutövning. I Kniv briljerar Nesbø med en ytterst spännande, dramatisk och nervkittlande berättelse där allt ställs på sin spets. En historia där vänskap och lojalitet prövas på allvar. För vem kan Harry egentligen lita på när det är som allra värst?

Det är en 580-sidig bladvändare att sluka för den som hungrar efter ytterligare en vända av Harry Holes öden och äventyr. Egentligen är det väl ett under att denna man överhuvudtaget lever efter allt våld Nesbø utsatt honom för under årens lopp.

Bok

Kniv

Jo Nesbø

Översättning: Per Olaisen

(Albert Bonniers förlag)

Visa mer...