Kultur

Kommenterar nuet i klassiska figuriner

Kultur Artikeln publicerades

Alexander Tallén har utgått från klassiska porslinsfiguriner för att spegla samtiden. Istället för ljuva herdinnor med parasoll och lamm porträtterar han dagens människor.

Halltorp

Alexander Tallén låter gamla traditioner krocka med dagens stilar. Han utgår från en traditionell teknik och bildspråk för att skilda dagens värld. På Vida visar han sex nya figuriner. På ytan ser de snälla ut, i klara färger och detaljer i guld men tittar man lite närmare är det lite tvetydiga figurer, öppna för olika tolkningar där han leker med masker och förklädnader.

The Good samaritan. Porslinsfigurin, Alexander Tallén.
Foto: unknown
The Good samaritan. Porslinsfigurin, Alexander Tallén.

Figurinerna, knappt två decimeter höga, är oerhört detaljerade. Millimeter stora, eller snarare, små fimpar i ett askfat, en apa med ett människoansikte, broderade detaljer på en mc-väst. Han arbetar med tandläkarverktyg för att få fram de allra minsta detaljerna, och han målar med de finaste penslarna, streck efter streck i tweedkostymerna, ruta efter ruta i skjortorna.

– Jag gillar upprepandet och det meditativa arbetet, säger han.

From now on. Porslinsfigurin, Alexander Tallén.
Foto: unknown
From now on. Porslinsfigurin, Alexander Tallén.

Porslinsfiguriner har länge setts som ”loppiskonst”, säger han. Figurinens storhetstid var på 1700-. Sedan hade de länge varit förvisade från konstens finrum, men nu hoppas han att återtåget har börjat. Han har fördjupat sig i den klassiska tekniken, och förklarar knepen bakom att få figurerna att stå upp, det behöver en trädstubbe eller en papperskorg

All is good. Porslinsfigurin, Alexander Tallén.
Foto: unknown
All is good. Porslinsfigurin, Alexander Tallén.

Figurinerna som visas på Vida är producerade speciellt till utställningen på Öland.

Alexander Tallén, 31 år i år, gick ut från Konstfack 2015. Han har tidigare ställt ut bland annat på Thielska Liljevalchs och Göteborgs konstmuseum. Hans verk har köpts in av Nationalmuseum, Röhsska museet, Göteborgs konstmuseum, Eskilstuna konstmuseum och Statens konstråd.

Last Encounter. Porslinsfigurin, Alexander Tallén.
Foto: unknown
Last Encounter. Porslinsfigurin, Alexander Tallén.

Han har en egen studio i Stockholm och jobbar också som gästlärare och föreläsare.

Utställning

Alexander Tallén

Vida konsthall & museum, Halltorp

till 18 augusti

Visa mer...