Kultur

Lev som ett bi eller en uteliggare

Spelspalten Artikeln publicerades

Matrix-tänket om att vi alla egentligen lever i en stor datorsimulering känns ändå rätt rimligt när en tänker på alla märkligheter som spelutvecklare simulerar. Eller vad sägs om att testa livet som bi, uteliggare eller en person som renoverar gamla nergångna hus för att sedan sälja dem dyrt?

Många olika yrken har redan fått sina egna simulatorspel, som lantbrukare, lastbilschaffis och gränsvakt. Inte heller insekternas liv är något nytt. I klassiska Simant från 1991 har undertecknad spenderat åtskilliga timmar med att lägga ut doftspår till andra myror, rädda drottningen från översvämning och hålla koll på vilken koloni som hotas av gräsklipparen.

Pionjären inom insektslivssimulering.
Foto: Maxis
Pionjären inom insektslivssimulering.

Bee Simulator

Steget till att simulera bin är inte särskilt långt. Även om steget rent grafiskt är ett jättekliv när utvecklarna på Varsav Game Studios låter oss få en skymt av kommande Bee Simulator.

I en värld som lånat utseendet från Central Park i New York kan du och dina vänner (Nej, det är inte en del av 25-årsfirandet för tv-serien Friends/Vänner...) surra runt och leta blommor att pollinera. Tyvärr är inte allt blommor och bin, några människor hugger ner trädet där din koloni bor, och det är upp till dig av alla hundratals drönare att ge dig ut och rädda kupan.

Stick som ett bi, flyr som ett bi, samla nektar som ett bi i Bee Simulator.
Foto: Varsav Game Studios
Stick som ett bi, flyr som ett bi, samla nektar som ett bi i Bee Simulator.

Och precis som Simant, där det följde med en härligt tjock manual där bara en liten del handlade om spelet, är spelet också ett sätt för den som spelar att lära sig mer om djuren som simuleras. Hur bin kommunicerar, samlar pollen och försvarar sig ska enligt utvecklarna vara sådant som en intet ont anande spelare kan råka få reda på.

Spelet planeras att släppas i mitten av november till alla de stora plattformarna.

Bum Simulator

Uteliggar-simulator, vass samhällssatir eller slå på den som ligger-mentalitet?
Foto: Ragged Games
Uteliggar-simulator, vass samhällssatir eller slå på den som ligger-mentalitet?

En annan simulator som, enligt utvecklarna, ska släppas ”snart” är Bum Simulator. I ärlighetens namn är det mindre av en simulering av det tuffa livet som uteliggare och mer en simulering av alla de fördomar som finns mot hemlösa, kryddat med ganska rå humor och referenser till populärkultur.

Du slåss med andra uteliggare om cigarettfimpar och sprit, springer från polisen och bygger ditt eget lilla skydd med kartongbitar och plåt. Fingerpekande och svordomar är vardag, liksom den obligatoriska handmålade skylten och muggen som skramlar av de få slantar du fått.

Humorn visar sig, i speltrailern, både genom i trasdockefysik och när du dricker en flaska sprit av märket ”Fus Doh Beer”, och skriker omkull din antagonist i Skyrim-stil. Inte särskilt mycket att komma med i längden, så tyvärr kommer nog ingen att lära sig särskilt mycket av att spela Bum Simulator...

House Flipper

Slå ut en vägg, och dra sedan om lite ledningar innan du ska inreda och sälja huset med ”möjligheter” som du köpte billigt.
Foto: Empyrean
Slå ut en vägg, och dra sedan om lite ledningar innan du ska inreda och sälja huset med ”möjligheter” som du köpte billigt.

Kanske har din drömt alltid varit att köpa ett gammalt, sunkigt hus, lägga ner ett antal timmar på renovering och sedan sälja det dyrt? Då ska du testa House Flipper, som redan finns ute till Mac och Windows.

Spelet simulerar både det stort och smått när du blir ditt eget renoveringsteam. Du slår ut väggar, drar elledningar och tvättar fönster. Sedan är det dags att inreda och spelet börjar likna ett The Sims fast utan tjattrande invånare.

Målet är såklart att gå med vinst. Så det gäller att göra ett bra jobb, eller inte, för om bostadsmarknaden är lika snurrig som i vår del av landet kommer köparna ändå.

Och har du inte tröttnat så finns en expansion där du får göra samma sak men i trädgården...

Så, där fick du tre förslag på simulatorspel som kanske kan förgylla livet, eller åtminstone ge dig en stunds omväxling i väntan på det röda pillret.

Fler Spelspalter:

 

Spelspalten på Twitter