Lycka är att ha en lott

Artikeln publicerades

Storåkersbackens koloniområde ligger i Fredriksberg. Och den har funnits här sedan 20-talet.

- Det var ju stadens trädgård förr. Det är därför man kan se alla de här äppelträden stå så på rad, berättar Knut Karlsson, som är en av kolonisterna på området.

På koloniområdet finns cirka 100 enkla lotter. Och åt vilket håll man än tittar så ser man grönska, blomster och små stugor. Det är riktigt vackert och det doftar ljuvligt.

- Ja, här är det fint, säger Knut Karlsson.

Knut och hans fru Mona har haft sin lott sedan 1990. De köpte den vid påsk. Första året odlade de inte något alls. De ville se vad som fanns sedan tidigare.

- Det fanns mycket växter och blommor redan då, säger Mona Karlsson.

- Och sedan har det bara blivit mer.

15 olika äppelsorter

Hela lotten är på 460 kvadratmeter och här finns allt man kan tänka sig. I ett land trängs potatisar med sallad, här finns vitlök, kryddväxter och bönor. Och hela lotten är fullkomligen fylld av blommor, buskar och träd.

- Vet du hur många äppelsorter det finns på det här trädet? frågar Knut mig.

- Det är 15 olika sorter, säger han lite stolt.

Familjen Karlsson spenderar mycket tid på sin kolonilott. Här trivs de som fiskar i vattnet.

- Vi kanske lägger ner ett par timmar på att rensa och hålla i ordning, sedan sitter vi och latar oss och dricker kaffe, säger Knut och ler.

- Har man inte någonstans att ta vägen när man bor i ett hyreshus så är en kolonilott det perfekta. Men man måste ju tycka att det är roligt att hålla på att påta förstås, säger Mona Karlsson.