Kultur

Lyckad debut om föräldrars mardröm

Kultur Artikeln publicerades

I romanen ”Den som haver barnen kär” får läsaren uppleva det som ofta beskrivs vara de allra flesta föräldrars största mardröm: att deras barn försvinner spårlöst.

Det är den här gången tvåårige Simon som i Stockholm försvinner från sin förskolegrupp under en vanlig skogsutflykt. Polisen och Missing People letar i flera dagar utan ett enda spår efter barnet. Författaren Viktoria Höglund lyckas tidigt locka fram känslor av tomhet och oro hos mig som läsare och det är svårt att lägga ifrån sig boken utan att undra vad som egentligen har hänt med pojken.

Boken, som är över 400 sidor lång, känns förvånansvärt lättläst och enkel att hänga med i. Troligtvis beror detta på spänningen som hela tiden byggs upp och de många frågor som uppstår. Dock är boken skriven ur många perspektiv. Det är bland annat en förskolelärare, föräldrar till Simon, en psykolog och en polis som får stå för sin del av händelsen. Hade jag fått önska hade man helt hoppat över polisen och dennes syn på utredningen då det känns något överflödigt.

Samtidigt är hela boken intressant och Viktoria Höglund lyckas direkt i sin debutroman locka fram en hel hög med skrämmande känslor. Nu kan jag inte mer än hoppas på ännu fler deckare med samma stuk från den här skickliga författaren.

Bok

Den som haver barnen kär

Viktoria Höglund

(Southside Stories)

Visa mer...