Kultur

Lycklig den som har lov...

Spelspalten Artikeln publicerades

Vecka 44 är höstlovsvecka i den sydöstra delen av landet. Tusentals barn och unga har mängder av aktiviteter att välja på. Och närmast oändlig tid att spendera på spel.

Jag är inte alls avundsjuk. Bara lite njugg. Speciellt som jag inte kommer att hinna spela höstens stora spelsläpp ”Red Dead Redemption 2” på ett bra tag. Men här kommer några tips till den som känner sig vilsen i tillvaron och vill spela något kul (och billigt):

Foto: Epic Games

Överlevnad

Supersuccén i överlevnadsgenren kan vara värd att kolla in för de få som inte har hunnit ännu. Fortnite Battle Royale går ut på att vara sista kvar av 100 färgglada spelare på en karta där du kan bygga och förstöra andras byggen. Finns till nästan allt.

Själv har jag bara provat konkurrenten PlayerUnknown's Battlegrounds, som kostar pengar, när det kom i en gratisversion till android. Jag vann första och enda gången jag spelat. Säger nog mer om motståndet.

 

Pokemon Go
Foto: Hau Dinh
Pokemon Go

Monsterjakt

Hajpen från sommaren 2016 må ha mildrats ordentligt. Men räkna inte bort monsterjagaren. Nyligen släpptes fler små krabater, av ännu mer långsökt karaktär. Snart ska Pokémon Go också fungera i bakgrunden, så att du inte slösar bort dina höstpromenader utan att kläcka ägg.

 

Frågesport

Quizkampen är numera en klassiker, dessutom svenskutvecklad. Perfekt för den som vill visa sitt kunnande inom mer eller mindre obskyra ämnesområden.

Backpacker är en annan klassiker i nytappning för den som vill spela mer på egen hand. Och blanda ut frågorna med lite mer speliga moment. Båda till smarta telefoner.

 

Dota 2
Foto: Elaine Thompson
Dota 2

E-sport

Strategispelet Dota 2 har hållt ställningarna länge inom e-sportens moba-del (multiplayer online battle arena). Och är fortfarande fritt att spela. Högvis mer hjältar att välja mellan, och massvis med olika förmågor att förbättra. Enligt utgivarna är det det mest spelade spelet på Steam med miljoner spelare dagligen. Värt att testa.

Blizzards konkurrent Heroes of the Storm är precis vad en kan vänta sig av World of Warcraft-utvecklarna. Med karaktärer från Starcraft, Warcraft, Diablo och Overwatch är variationen stor. Båda finns till Windows och OSX.

 

Hearthstone
Hearthstone

Kortspel

Och när jag ändå är på Blizzard-spåret är det lika bra att nämna kortspelet Hearthstone. Turbaserade matcher med kort inspirerade av World of Warcraft. Spela på smarta telefoner och stationära datorer, eller bärbara, eller surfplattor.

Förra året kom den stabila utmanaren The Elder Scrolls: Legends, med spelkort från samma universum som Skyrim, Oblivion, Morrowind, Daggerfall med flera. Har dessutom som mål att finnas på så många plattformar som möjligt.

 

Och hittar du inget kul i den här listan lovar jag att det ändå finns något för dig där ute. Kanske bland Steams kostnadsfria spel, men varning för rejält varierande kvalitet.