Malin Almqvist blir nytt länsråd i Kalmar län

Artikeln publicerades

Beslutet att tillsätta Almqvist som tillkännagavs av regeringen under torsdagen. Länsrådet är den högste tjänstemannen på länsstyrelsen.
Almqvist arbetar idag som utvecklingsdirektör på länsstyrelsen. Det förra Moderata oppositionsrådet i Kalmar fick den då nytillsatta tjänsten i oktober förra året och ser nu fram emot att börja arbeta som länsråd.
Hur känns det att bli utnämnd av regeringen till vikarierande länsråd, Malin Almqvist?
– Det är jätteroligt. Jag känner mig hedrad. Det är ju en ära att bli utsedd av regeringen till länsråd i Kalmar län.
Vad innebär din nya roll?
– Stora delar av det jag gör idag som utvecklingsdirektör kommer jag att fortsätta med parallellt med länsrådsuppgifterna. Jag kommer att jobba lite mer utåtriktat än länsråden har gjort tidigare och mer med utvecklingsfrågor.
Vad vill du sätta för avtryck?
– Jag vill att det ska märkas ute i kommunerna att vi är med och driver länet i en positiv riktning och att länsstyrelsen ska ses som en möjliggörare ute i länet.
Hur ska du uppnå det?
– Jag har jobbat 20 år i Kalmar kommun och har ett stort nätverk som jag tror att jag kommer ha stor nytta av. Sedan kommer jag att fortsätta jobba tillsammans med Stefan Carlsson och vi kompletterar varandra i det här arbetet.

Almqvist tillträder som vikarierande länsråd den 1 maj. Anne-Li Fiskesjö innehar fortfarande regeringens förordnande som länsråd trots att hon tvingades sluta sin tjänst förra året. Hennes förordnande löper fram tills slutet av 2014. Då hoppas Almqvist att få fortsätta som ordinarie länsråd.
– Då ska regeringen fatta ett nytt beslut och då får man se om man har skött sig. Det här är ju ett fantastiskt jobb. Och det tar lång tid att nå resultat. Därför hoppas jag ju att få fortsätta även efter att vikariatet går ut. Men det får vi se då.