Nöje

Claes Malmbergs alla ord räcker till något roligt för alla

Kalmar Artikeln publicerades
Claes Malmberg bjöd på rappt munläder och många garv på Kalmar Teater
Foto: Andreas Yngvesson
Claes Malmberg bjöd på rappt munläder och många garv på Kalmar Teater

Det var lite som att ha sprungit ett maratonlopp, eller blivit nersprungen av en buffelhjord, att lyssna på Claes Malmbergs Mr Universum. Han sätter nog ett inofficiellt världsrekord i antal ord på 90 minuter och även om inte alla är roliga är det så många ord att det finns gott om gapskratt för alla.

Claes Malmberg – Mr Universum

Var: Kalmar Teater.

Publik: Fullsatt.

Vad: Ståuppföreställning.

Bäst: Tempot. Malmberg har så många skämt att alla uppskattar något.

Sämst: Tempot. Man hinner knappt andas själv och undrar hela tiden och Malmberg ska svimma av det höga tempot.

Redan när han slog igenom och blev Ronny Jönsson med hela svenska folket i slutet av 80-talet hade Claes Malmberg ett oerhört väloljat munläder. Publiken på fullsatta Kalmar teater kunde snabbt konstatera att stämbanden inte torkat ut.

För Claes Malmberg formligen sprutar ur sig ord i en sådan ström och med så rappa vändningar att det inte alltid är lätt att hänga med. Ena stunden ger han politikerna ett tjuvnyp för att i nästa sekund veckla in sig i en lång utläggning om universum, partiklar och kvarkar.

Eller som han själv säger i showen.

”Jag har en väldigt speciell sjukdom. Min andning är kopplad till talet så är jag tyst så kvävs jag”.

Fast även om man skulle nicka till för en sekund, eller för delen inte tycker att allt i den Malmbergska ordforsen är hysteriskt roligt, så gör det inte så mycket om man missar något. Tre sekunder senare tvärvänder han och bjuder på något annat kul. Det finns något för alla att skratta åt.

Claes Malmberg.
Foto: Andreas Yngvesson
Claes Malmberg.

Claes Malmberg kallar sin föreställning för Mr Universum och han skämtar så klart en del om sin kropp.

”Det yttersta beviset på att djävulen existerar är slimfitskjortan.”

Det märks att Ronny Jönsson, förlåt Claes Malmberg, är en rutinerad räv. Hur naturligt som helst inleder han showen med att prata med Kalmarbon Maria på första raden och använder sig av hennes och hennes sambos yrken slaktare och vårdanställd. Han griper tag möjligheten och gör något roligt av det.

Han får också in Kalmar FF i showen men hoppar raskt över till laget i hans hjärta, Gais och att Gais har stora likheter med buddismen. Att båda handlar om att leva med lidande. Det blir en hel del religion och samhällskritik också. Malmberg berättar om när han diskuterade Arnold Schwarzenegger och Mr Bean med en tibetansk Lama.

Ja, ni hör själva, Claes Malmberg hinner på 90 minuter med att avhandla allt och lite till. Mycket är roligt, en del är det inte. Men eftersom han pratar lika snabbt som en sportkommentator på speed så blir det totalt en roligt kväll på Kalmar Teater.