Mångmiljonvinst på flyktingar för Lundegård

Artikeln publicerades

Migrationsverkets kostnad för en campingstuga på mindre än 20 kvadratmeter är lika hög som hyran för en lyxlägenhet på 240 kvadratmeter på Lidingö.

Nu har Lundegårds Fritidsutveckling, som campingföretaget på Öland heter, utsetts till Superföretag av Veckans Affärer och Bisnode. Det är ett av landets mest lönsamma företag och i en klass för sig i Kalmar län. Och det är flyktingmottagandet som gör att vinsten skjuter i höjden. På en omsättning lite över 34 miljoner, redovisade man 20 miljoner i resultat innan finansnetto förra året.

– Istället för att använda campingen tre månader per år, kan vi nyttja den hela året. Det är självklart mycket positivt för lönsamheten, säger Lars-Göran Fält, styrelseordförande för Lundegård Fritidsutveckling AB.

Lundegård har enligt avtalet med Migrationsverket 374 boende vid full beläggning, det gör att man drar in närmare 2,5 miljoner i månaden, under en tid då anläggningen annars skulle vara tillbommad.

Nu betalar staten istället 199 kronor dygnet per sängplats, exklusive moms och mat. Det är 25 000 kronor i månaden för en stuga på 18 kvadratmeter och med fyra sovplatser.

Månadshyran motsvarar en möblerad femrumslägenhet på på Lidingö, som hyrs ut på Blocket just nu. Lägenheten är 240 kvadratmeter. Den har tre sovrum, tre badrum och mycket lyxig inredning. Från de tre balkongerna är det havsutsikt och det gigantiska köket är inrett med Mieleutrustning.

 

Läs mer i papperstidningen (26 oktober) eller i E-tidningen (26 oktober).