Kultur

Manliga män och havets hemligheter

Spelspalten Artikeln publicerades

Du tar dig an rollen som inte bara en, nej, faktiskt inte ens bara två, utan tre riktigt manliga män. Fiskare med rejäl kroppshydda, stövlar och seglarmössa – och skägg såklart, stora skägg.

Foto: Brain&Brain

Dina tre protagonister ger sig som vanligt ut på sjön för att göra det som tre manliga män gör tillsammans i en båt – söka äventyr! Men de hinner inte långt innan en val dyker upp, och trion blir ett smaskigt mellanmål. Slut.

Nej, såklart är spelet inte slut så snart. Det är istället nu som valen börjar. Eller valmöjligheterna för att vara lite tydligare och, marginellt, mindre ordvitsig.

Fångade i valfiskens buk finns det några olika alternativ att ta sig ut. Och beroende på vilket du väljer kommer ytterligare några händelser som i sin tur har några val.

Foto: Brain&Brain

Det låter som de flesta andra spel som försöker ge dig känslan av valfrihet. Men det här är ett kort spel, från start till mål på cirka 20 minuter.

Å andra sidan uppmuntras du att spela igen och testa nya val i valen. För när du avslutar ett äventyr arkiveras det i en bokhylla där du tydligt ser vilken väg du tog. Totalt har du ett dussin sätt att ta dig igenom spelet.

Burly Men at Sea

Genre: Tre män utan bäbis

Utvecklare: Brain&Brain

Publicerat: 26 september 2016

Plattformar: Windows, OS X, Android, IOS, Playstation 4, Vita, Nintendo Switch

Det som de tre fiskarna råkar ut för är kraftigt inspirerat av sagor och miljön för tankarna till Norden. Bland annat stöter de på liemannen, sirener, kraken och ett stort stentroll. Allt kryddat med varm humor.

Grafiken, som drar åt det minimalistiska, är rundad och kantig på samma gång, med en behaglig färgskala. Ett rejält extra plus för musiken – som finns på Spotify – och ljudeffekterna som verkligen sätter stämningen.

Utvecklarna är ett par amerikaner som beskriver sig som höger och vänster hjärnhalva, därav namnet Brain&Brain. Deras nästa spel, som är under utveckling, är även det starkt historiedrivet men den här gången förlagt till vilda västern.

 

Ljudspåren

 

Tidigare spelspalter