Kultur

Med blicken riktad mot framtiden

Spelspalten Artikeln publicerades

Nyårshelgen är en tid för tillbakablickar, men också ett lämpligt tillfälle att skåda in i framtiden. Så jag plockar fram spåkulan, blåser bort dammet och putsar lite på glaset för att få en bild över vad som väntar.

Den första bilden som framträder är kristallklar: Det blir ytterligare ett år fyllt av nyversioner. I listan över planerade spelsläpp hittar jag kända titlar som Bury me, my love, New Super Mario Bros. U Deluxe, Yakuza 4 Remastered och Resident Evil 2: Collectors Edition. Och det är bara under januari.

Och så har vi alla uppföljare och expansioner, som Tropico 6, Kingdom Hearts III, Sid Meier's Civilization VI: Gathering Storm, Crackdown 3, Dead or Alive 6 och Far Cry: New Dawn.

Visst är det en hel del titlar som lockar, men jag förutspår att den bästa spelupplevelsen 2019 kommer att vara något helt oväntat. Det brukar krävas en gnutta överraskning för att lyfta ett spel över mängden.

På väg mot framtiden – eller ett av alla tillbehör som aldrig blir något?
Foto: Henrik Holmberg / TT
På väg mot framtiden – eller ett av alla tillbehör som aldrig blir något?

Nästa bild är lite suddigare: Ett VR-set som samlar damm. Eller så är det spåkulan som inte blivit riktigt ren. Klart är att 2019 blir året då den virtuella verkligheten måste bekänna färg. Är den ett sätt att uppleva spel som kommer att slå igenom, eller blir det bara en gimmick.

Historieberättandet kan verkligen lyftas om det görs på rätt sätt. Att nästan bokstavligt hamna mitt i händelsernas centrum är svårt att slå. Men det kräver antingen rejält med datorkraft eller kreativt tänk kring gränssnitt. Industrin är på väg åt rätt håll – jag hoppas att de har uthålligheten.

 

Affärsmodellen som innebär att du betalar för att snabbare komma framåt i ett spel verkar överleva även under 2019.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Affärsmodellen som innebär att du betalar för att snabbare komma framåt i ett spel verkar överleva även under 2019.

Nu är bilden svår att tyda: En mobiltelefon och något som liknar en fällkniv. Är det kanske ”free to play”-spelen som fortsätter tälja guld? Eller är det dödsstöten för den sortens spel? Nej, snarare det förra. Det verkar liksom inte vara någon hejd på alla möjliga spel som anammar affärsmodellen med mikrotransaktioner för att föra spelet framåt.

Men kanske är det framgången som blir dess fall. För i det myller av spel som släpps är det svårt att slå igenom. Och om alla bara tjänar en liten slant är det snart inte mödan värt.

Den som väntar på något gott... kanske kommer nästa generations konsoler redan 2019.
Foto: Gorm,Kallestad
Den som väntar på något gott... kanske kommer nästa generations konsoler redan 2019.

Nu flimrar det rejält: Men kanske blir det under 2019 som vi får reda på mer om nästa generations konsoler från Sony och Microsoft. Det intressanta blir frågor som bakåtkompabilitet och om tillverkarna går mer åt pc-hållet med möjlighet att enkelt uppgradera enskilda delar eller om de håller hårt i konsolens fördel – att alla utvecklare vet precis vad de har att arbeta med.

Enligt de senaste ryktena kan en Playstation 5 komma redan till jul 2019. Men en ny Xbox först 2020. Å andra sidan sa en chef på Sony i maj 2018 att det skulle ta tre år innan nästa konsol var färdig, det vill säga 2021. Den som spelar får se, förhoppningsvis i VR.