Kultur

Med så mycket vardag – vem orkar med något annat?

Spelspalten Artikeln publicerades

Jag älskar vardagen. Det är där det går att hitta energi för att orka med det oförutsägbara. Kanske är det därför som vardagen är oväntat populär att skildra i spel.

Den grå vardagen heter det, men numera vet ju alla att det finns massvis med nyanser av grått.

The Game of Life är brädspelet från 1860, skapat av Milton Bradley. Med ett moralistiskt grundbudskap gällde det att ta sig genom livet, arbeta, gifta sig, skaffa barn och nå en hög ålder utan att falla för frestelser. Eller åtminstone hålla tummarna för att inte falla, då det var helt slumpstyrt.

Med de digitala spelmaskinerna kom den digitala vardagen. För även om många spel sätter spelaren i rollen som högre makt är det ändå de vanliga människorna som är viktigast.

Populous – du har ”kanske” makten, men det är ändå invånarna som styr hur bra det går.
Foto: Bullfrog Productions
Populous – du har ”kanske” makten, men det är ändå invånarna som styr hur bra det går.

Ta ett klassisk spel som Populous från 1989. Du tror att du bestämmer, men är egentligen maktlös. För vad hjälper det att du bestraffar när de små invånarna mest härjar runt och bränner.

Eller The Sims från år 2000. Du försöker få dina små simlisar att gå på toaletten, men de är så trötta så de somnar på soffan. Sedan blir de arga på dig för att de kissar på sig. Precis som i verkligheten.

I den sammankopplade världen skulle vi alla kunna vara vem vi vill. Så dök Second Life upp, och en gigantisk värld av möjligheter öppnade upp sig. Bara fantasin satte gränser. Då valde Sverige att öppna en ambassad med samma utseende som i den vanliga verkligheten...

För oss med en PS3:a fanns Playstation Home. Även det en värld där du kunde gå runt och se ut precis som vanligt. Du kunde placera din avatar framför en tv-skärm och titta på en speltrailer. Eller ställa dig framför ett arkadkabinett och spela ett spel, precis som om du satt framför din konsol och spelade ett spel.

Simulera ett jobb med Job simulator.
Foto: Owlchemy Labs
Simulera ett jobb med Job simulator.

Med ny teknik kommer nya sätt att skildra vardagen. VR lämpar sig utomordentligt för att göra sådant som du ändå gör varje dag. Men med lite lägre upplösning och något mer förenklat användargränssnitt.

Job Simulator är spelet som för några år sedan revolutionerade den virtuella vardagen. Sätt dig vid din virtuella arbetsplats och tryck på knappar. Koka en kopp låtsaskaffe, laga en hitte-på-måltid och ställ dig i kassan på det lokala snabbköpet.

Premissen är att robotar tagit över alla våra arbetsuppgifter, och skapat en simulator så att vi ska lära oss att jobba. Det låter som om det finns hopp för vardagen även i framtiden.