MP-toppar deltar inte i styrelsearbetet

Artikeln publicerades

Drygt en vecka kvar till valet och ­Miljöpartiet i länet verkar ha stora interna problem.

Minst två tunga namn i partistyrelsen i Kalmar har meddelat att de under nuvarande situation inte tänker delta i styrelsearbetet.

Det har varit turbulent i Miljöpartiet en längre tid. Utåt har det låtit som om Jonas Löhnn, förstanamn på partiets riksdagslista varit en bråkstake som haft svårt att samarbeta med kvinnorna i partiet.

Den bilden är inte riktigt sann menar flera interna källor i partiet. Tvärtom har inte minst Jonas Löhnn fått utså mycket smälek och ­baktaleri internt.

– Jag förstår inte hur han orkat med allt. Det har varit ren mobbning.

”Bråkstakar” pekas ut

Flera personer pekar ut landstingsrådet Jessica Rydell, partiets andranamn till riksdagen Akko Karlsson, Västervik, som sitter i partistyrelsen och tidigare oppositionsrådet Anna Thore, som ”bråkstakar”.

– De är otroligt duktiga på att manipulera och få saker dit de vill.

Ett sådant tillfälle var vid nomineringsmötet inför valet. Akko Karlsson ska ha meddelat att hon inte varit intresserad av riksdagsposten utan hon hellre ville ha landstingsuppdrag. Jonas Löhnn nominerades och vann omröstningen. Det fick enligt uppgift till följd att Jessica Rydell ska ha förklarat hur jobbigt hon skulle få det om hon inte fick stå kvar som förstanamn på landstingslistan.

Valet gjordes om.

Jonas Löhnn vann återigen före Akko Karlsson men Jessica Rydell hamnade först på landstingslistan i södra länet. På Miljöpartiets kommunlista till Kalmar står Patricia Vildanfors som förstanamn, följd av tidigare oppositionsrådet Anna Thore, som egentligen gärna vill tillbaka till stadshuset.

– Jag tycker det är obehagligt, som parti borde vi stötta inte minst Patricia Vildanfors, nu blir hon sidsteppad. Det är olyckligt.

Egen krysskampanj

Akko Karlsson, Anna Thore och Jessica Rydell driver en egen krysskampanj - ”Kryssa en kvinna”. En kampanj de velat marknadsföra på partiets Facebook men som tagits bort – flera gånger.

Skälet till detta är att Krysskampanjen är ett privat initiativ som inte har formellt stöd av partiet. Samtidigt som Miljöpartiet uppmuntrar till just personvalskampanjer.

Monica Lindow, MP i Sörmland, har vid flera tillfällen hoppat in som opartisk ordförande vid miljöpartiets regionalmöten. Hon tycker inte att Kalmar län har fler stridigheter internt än andra.

– När man har folk som vill mycket blir det konflikter. Skillnaden i Kalmar är att man varit öppen med sina konflikter inte minst gent-emot media.

 

 

Förtydligande

I en tidigare version av artikeln sades det att de två miljöpartisterna hade hoppat av sina uppdrag i partistyrelsen. Detta var inte korrekt. Inga styrelseledamöter i styrelsen i Kalmar har formellt lämnat in någon avskedsansökan.