Nöje

Nytt album med proggrockbandet Nynningen

Sverige Artikeln publicerades
Nynningen har precis släppt deras första album på 43 år.
Foto: Manfred Piltorp
Nynningen har precis släppt deras första album på 43 år.

Det populära bandet Nynningen släppte ett nytt album i förra veckan. Det var deras första album på 43 år, sedan återföreningen i slutet av 2016.

Sedan återföreningen i december 2016 har Nynningen gjort ett sjuttiotal konserter över hela landet och den 5 april släpptes det nya vinylalbumet "Vi Kommer". Digitalt släpps albumet på fredag den 12 april.

Plattan är gruppens femte album men det första på 43 år.

Nynningen var aktiva på sjuttiotalet, närmare bestämt under åren 1971-1980. Gruppen gav bland annat ut albumet "För Full Hals" 1973, ett album som räknas som ett av sjuttiotalets viktigaste.

Gruppen startades av Bertil Goldberg och Tomas Forssell som en akustisk duo. När Totta Näslund kom med fick trion namnet Nynningen. Gruppens medlemmar varierade sedan fram till våren 1980, då Nynningen gjorde sin sista turné.

Förutom Tomas Forssells andra soloplatta ”Nya Tider” och en tillfällig stödkonsert som gruppen gjorde på Musikens Hus 1997 var det tyst från Nynningen fram till december 2016. Då stod fyra av originalmedlemmarna på scen tillsammans med en tung blåssektion och gästande solister.

Nu under våren 2019 gör bandet en miniturné där de besöker Sveriges större städer Stockholm, Göteborg och Malmö.

Senast Nynningen besökte Kalmar var i december förra året då de spelade på Söderport och innan dess uppträdde de på Kalmar stadsfest samma år.

Nynningen på Kalmar stadsfest 2018.
Foto: Magnus Rouden
Nynningen på Kalmar stadsfest 2018.