Insändare

Odemokratiskt beslut av valnämnden

Insändare Artikeln publicerades

Valnämnden i Kalmar som består av 5 politiker (2 från S, 1 från M, C och L) beslutar om frågor gällande val.

Det är minst sagt olyckligt att dessa politiker fattar odemokratiska beslut rörande andra partiers förutsättningar i ett val och i synnerhet förutsättningarna för partierna i vallokalen. Valnämnden i Kalmar har nämligen beslutat att bara hjälpa vissa partier.

”Valnämnden beslutar att ansvara för att namnvalsedlar finns utlagda för de partier som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet fick mer än 1 % av rösterna samt blanka valsedlar.”

”Dessutom beslutar valnämnden att övriga partier som vill ha sina valsedlar utlagda får lämna dessa till röstmottagare vid ingången till vallokalen.”

Citat från valnämndens protokoll den 20 mars.

I Kalmar kommun finns 15 vallokaler för förtidsröstning, alla med olika öppettider. På valdagen finns det 41 olika vallokaler utsprida över hela kommunen. De mindre partierna måste alltså själva åka ut med valsedlarna till samtliga 56 vallokaler. På valdagen skall 41 vallokaler förses med valsedlar en helt omöjlig uppgift för ett mindre parti som därmed inte kan ha sina valsedlar tillgängliga i samtliga vallokaler när de öppnar klockan 08:00. Det kan dröja flera timmar innan alla vallokaler har försetts med valsedlar. Valnämnden har genom sitt odemokratiska beslut att inte ge alla partier samma förutsättningar, därmed aktivt påverkat valresultatet.

Enligt valmyndigheten är 86 partier anmälda till EU-valet men endast 32 partier har beställt valsedlar. Flera av dessa partier är också mer eller mindre lokala partier som inte finns i vår region. En bedömning är att Kalmar kommun skulle behövt administrera valsedlar för maximalt ca 20 partier. Valnämndens beslut innebär att man hanterar riksdagspartiernas, Piratpartiet och Feministiskt initiativs valsedlar, det vill säga 10 partier. Övriga partier utestängs! Med lite extra arbete så hade Kalmar kommun kunnat tillhöra de 69 kommuner i landet som fattat ett demokratiskt beslut genom att administrerar samtliga partiers valsedlar till vallokalerna.

I debatten är många politiker snabba med att kritisera den demokratiska utvecklingen i t.ex. Polen och Ungern men de borde nog fundera över sina egna odemokratiska beslut, som endast gynnar det egna partiet på bekostnad av andra demokratiska partier.

Jag uppmanar Valnämnden i Kalmar att göra om och göra rätt. Det är inte för sent ännu.

Thoralf Alfsson, partilös, Kalmar