Oskarshamn 3 åter i drift

Artikeln publicerades

Anläggningens effekt begränsas dock ännu så länge till cirka 75 procent (760 MW) som följd av problem med regleringen i turbinens kondensatsystem och sedan tidigare identifierade vibrationer. I syfte att avhjälpa dessa problem går O 3, den 4-12 augusti, ner för kortstopp.
13 juli drog ett åskväder in över södra Sverige och orsakade störningar på kraftnätet mellan Alvesta och Simpevarp. Detta medförde att O3s generator slogs ifrån och att reaktorn snabbstoppades. Efter att ha klarställt orsaken till frånslaget och dessutom utfört ett antal andra arbeten, kunde O 3 åter fasa in på det svenska kraftnätet under onsdagseftermiddagen.
Anläggningen körs dock med begränsad effekt. Orsaken till detta är problemet med regleringen i turbinens kondensatsystem samt de vibrationer i reaktorns huvudångledningar som upptäcktes i samband med provningsprogrammet O 3 nu genomgår efter de omfattande säkerhets- och moderniseringsarbetena. Med målet att lösa dessa problem, kunna fortsätta provningsperioden och därigenom göra det möjligt att nå anläggningens nya maximala effekt (1 450 MW), går O 3 onsdagen 4 augusti ner för ett åtta dygn långt kortstopp.