Östrans redaktion förseglades av SvP

Artikeln publicerades

- Detta är en politisk aktion riktad mot vår tidnings journalistik, säger chefredaktör Gunilla Persson.

I skydd av mörkret hade någon på redaktionens entrédörr satt upp blågula band i kors samt ett anslag med texten; "Stopp. Denna byggnad har blivit förseglad av blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids härifrån".

Som avsändare anges Svenskarnas Parti.

Under morgonen rapporterar TT att fler redaktioner har fått samma "försegling", bland annat Norra Skåne och Hudiksvallstidningen.

TT skriver vidare att en liknande aktion skedde för några veckor sedan, då mot både tidningar och kommunhus. Polisen gick då inte vidare med fallet eftersom man såg det som "en symbolhandling inom ramen för yttrandefriheten".

Förutom tidningshus så har även kommunhus och liknande platser runtom i Sverige utsatts för liknande aktioner, uppger Svenskarnas Parti på sin facebook-sida.

Östran har även tidigare uppmärksammats från högerkanten. Nyligen hotade Sverigedemokraterna att stämma tidningen om vi publicerade en bild från deras medlemsmöte, som tidningen blivit inbjuden till.

Däcken på tidningens tjänstebilar blev också under hösten sönderskurna, men då har det handlat om rapportering av brottslighet.

Redaktionen gör ingen koppling mellan de olika aktionerna.

- Dessa aktioner har inte, och kommer inte, att förändra vår rapportering, säger Gunilla Persson.