Kultur

Pansarslag i Kläckeberga väcker obehagliga tankar

Kultur Artikeln publicerades

Höstregn är uppföljaren till boken Höstsol och boken inleds med att kärnvapenbestyckade kryssningsrobotar avfyras från Uralbergen mot Stockholm och slår ut Försvarets Radioanstalt.

Ryssarna sätter in taktiska kärnvapen för att knäcka det svenska motståndet. 3 000 döda och 15 000 skadade i Stockholmsområdet, men kriget pågår i andra delar av landet. Kalmar flygplats till exempel, där pansar utkämpar en kamp vid Kläckeberga kyrka. Ryssarna kämpas ner och drar sig tillbaka in i Kalmar. Det är inte omöjligt att föreställa sig förödelsen.

Den som läser Höstregn kommer att se en del platser i och kring Kalmar med andra ögon. Hansaområdet kallas ”Köpladorna” och brigadchefen vill splittra fiendens krafter i tre fickor för att sedan ta dem en efter en. Kompanichefen Johanna leder sitt kompani i strider söder om järnvägen, men Kalmar blir en illa skadad stad. Hur mycket återstår av bebyggelse kring lasarettet?

Höstregns intrig är självfallet mer än det lokala kring Kalmar, men det lokala ger en ingång till författarens ärende att peka på brister i det svenska försvaret. Han lyckas. Läsaren kanske då drar slutsatsen att motstånd är lönlöst eller slutsatsen att försvaret dramatiskt måste förstärkas. Eller så nöjer sig läsaren med en driven berättelse om ett Sverige i krig och följer det spel i Moskva som styrde allt.

Hur det slutar? Dramatiskt. Det blir lite som en krigsförbandsövning i det gamla svenska försvaret med samma obehagliga tanke: ”Tänk om det varit på riktigt!” Jag har varit med på övningar där Kalmar utsatts för anfall men, hur eller hur, Wilderängs bok tog mig mer. Det kan bero på åldern. Eller på att krig i största allmänhet är en ociviliserad syssla.

Bok

Höstregn

Lars Wilderäng

(Massolit Förlag)

Visa mer...