Kultur

Pixelkonst kryddad med katter

Spelspalten Artikeln publicerades

Picross, eller bildkryss, är ett logiskt pussel där det gäller att placera rätt färg på rätt plats i ett rutnät så att en bild växer fram. En helt perfekt avkoppling – och ett sätt att hålla neuronerna aktiva.

Hungry Cat Picross Purrfect Edition – riktigt kul hjärngympa.
Foto: Tuesday Quest
Hungry Cat Picross Purrfect Edition – riktigt kul hjärngympa.

Det finns många spel som bygger på picrossprincipen. En del gör det bra, andra anstränger sig knappt. Hungry Cat Picross Purrfect Edition tillhör den grupp spel som bjuder på något utöver det vanliga.

Det första som jag lägger märke till är valet av bilder. Ganska snart börjar spelreferenserna trilla in. Utvecklarna riktar tydligt in sig på oss som växte upp med pixelspel. Och istället för att försöka kringgå pixlarna har spelet fullt ut anammat dem.

”Variationen på bilder gör att det ändå är kul att spela vidare.”

Efter ett antal spelade nivåer börjar jag se mönster. Det underlättar en del när jag väl knäckt några av koderna. Men variationen på bilder gör att det ändå är kul att spela vidare.

Det finns dessutom möjlighet att lösa riktigt stora pussel. Eller rättare sagt små bitar, en i taget, av en stor målning. Kul, och betydligt mycket svårare när det inte går att gissa motivet.

Varje tisdag släpps en ny målning som är ett mellanting mellan de vanliga målningarna och jättebilden. Nästa tisdag byts den ut mot en ny. Bra idé med något som lockar mig att spela en stund varje vecka.

Byt utseende på din katt... en funktion som inte påverkar något annat i spelet.
Foto: Tuesday Quest
Byt utseende på din katt... en funktion som inte påverkar något annat i spelet.

Av någon anledning har utvecklarna känt ett behov av att lägga till katter i spelet. Det skulle kunna vara ett sätt att få in en söt maskot, men handlar egentligen bara om ett sätt att få spelarna att köpa saker i spelet.

För Hungry Cat Picross Purrfect Edition är gratis, men har ett system för köp i spelet. Än så länge har jag inte ens varit i närheten av att behöva använda det. Och det kommer någon inte många andra heller att vara. Om du inte lockas av att skaffa en roligare mössa till katten som sitter i hörnet och ser dig spel...

Efter varje avklarad bana spelas en reklamfilm. Inte längre än 30 sekunder, och bara irriterande eftersom den avbryter det program jag lyssnar på. Men vill jag bli av med den kan jag betala lite drygt 40 kronor. Helt rimligt.

Originalspelet har fem år på nacken, så även om Purrfect Edition släpptes förra året är det verkligen inget nytt spel. Men vad gör det när det är kul!

 

Hungry Cat Picross Purrfect Edition

Genre: Hjärngympa

Utvecklare: Tuesday Quest

Plattform: Android, IOS-version utlovas under 2019