Insändare

Regeringens fel att familjen Park utvisas

Insändare Artikeln publicerades

Familjen Park i Fågelfors är en familj de flesta i dag känner till, tyvärr inte på grund av familjens positiva egenskaper utan på grund av deras situation.

Familjen Park flydde diktaturen i Nordkorea för att söka sig ett bättre liv i ett annat land och de hamnade i Sverige och här har de skaffat bostad och arbete och de utgör en viktig del i landsbygdens Sverige, nämligen den del som är villig att bo på landsbygden.

Det är dock nu slut för familjen Park i Sverige, de måste efter tio år nu lämna landet och de anvisas Sydkorea.

Varför sker detta?

För att familjen saknar pass.

Varför saknar de något så basalt?

För att medborgare i Nordkorea får inte ha pass, för då lämnar de landet.

Detta vet ju givetvis Migrationsverket om så varför kräver de då att familjen Park ska uppvisa något de inte har möjlighet att skaffa?

Det handlar om att regeringen S-MP 2016 begärde att migrationsverket skulle öka antalet avvisningar från 4.000 till 80.000!

Detta kanske för att visa att man, minsann, kunde vara lika tuff mot potentiella Akilovs som de högerextrema, ett mönster som känns igen från utvisningarna av de sjuka barnen på nittiotalet, utvisningar som regeringen Persson verkställde enkom för att försöka hindra väljarströmmar till de högerextrema.

Vad har då detta med familjen Park att göra?

Det är så att, för att verkställa dessa 80.000 utvisningar så måste man hitta folk att utvisa. Polisen har inga resurser att sätta på att hitta alla de som gömmer sig, polisen får ju knappt resurser att utreda brott med, så där har migrationsverket väldigt lite hjälp att vänta. Det de då får göra är att med luskam och förstoringsglas gå igenom de ansökningar som ligger och se om där finns någon liten detalj som gör det möjligt att utropa ”aha” och sedan slå till med ett utvisningsbeslut.

Familjen Park är inte de första, vi har sett det ända sedan förra regeringen fattade beslutet, hur människor utvisas för att de tagit för lite semester eller tjänat några kronor för lite, eller jobbat utomlands för att anställningen krävt det, som sagt skälen har varit många och en hel del har varit rent löjeväckande och många ställer sig frågan hur det står till på Migrationsverket.

Dock är det inte dit frågan ska vändas, det är till de ansvariga för beslutet och det är den dåvarande regeringen och statsråden i den.

Statsministern i den regeringen (och den nuvarande) står på högtidsdagar och håller sina partikamrater i handen och sjunger ”Internationalen”, denna vackra kampsång om internationell förbrödring.

Sedan åker han tillbaka till jobbet och begär utvisningar av människor som flytt elände, i hopp om ett bättre liv.

Kanske gör han det för att försöka stoppa väljare från att gå till högerextremisterna, kanske för helt andra skäl.

Det borde ändå vara klarlagt att skulden för familjen Parks öde ligger i beslutet om ökat antal utvisningar.

Det beslut som regeringen Löfven fattade 2016.

Av vilket skäl det nu må ha varit!

Ulf Åman, Oskarshamn