Insändare

S och M vann slaget men förlorade matchen

Insändare Artikeln publicerades
De som protesterade mot nedläggningen av äldreboendena i Misterhultsbygden fick inte tillräckligt många ledamöter i kommunfullmäktige i Oskarshamn på sin sida. Men att ha lyckats genomdriva nedläggningsbeslutet kan visa sig bli en dyrköpt seger för Socialdemokraterna och Moderaterna.
Foto: Jimmy Larsson
De som protesterade mot nedläggningen av äldreboendena i Misterhultsbygden fick inte tillräckligt många ledamöter i kommunfullmäktige i Oskarshamn på sin sida. Men att ha lyckats genomdriva nedläggningsbeslutet kan visa sig bli en dyrköpt seger för Socialdemokraterna och Moderaterna.

”Politik är det möjligas konst”, sa Olof Palme vid något tillfälle. Den konsten tycks Socialdemokraterna i Oskarshamn ha glömt och verkar istället försöka regera och driva politik med hjälp av Moderaterna och tjänstemännens sifferexercis.

S-politikerna tycks inte ha lärt sig något sedan den kommunala skolan offrades i Misterhultsbygden och ersattes av en friskola. Det är redan mycket illa, den socialdemokratiska föreningen för Fårbo-Figeholm och Misterhult samlar numera inte fler deltagare på sina möten än man kan räkna på ena handens fingrar och är på väg att gå i graven, enligt vad en av medlemmarna berättat för mig. Tacka för det när de inte överhuvudtaget gjorde sin röst hörd och stått upp och försvarat sin bygd och äldreboendet i Misterhult.

Den som besökte fullmäktigemötet när frågan avgjordes i måndags kväll kunde inte undgå att höra applådåskorna som dånade i fullmäktigesalen när motståndarna till nedläggningen av äldreboendet i Misterhult talade, i motsats till den isande tystnad som mötte den politiska majoritetens förespråkare för nedläggning. Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) och socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) gjorde en blek insats och har nog anledning att i likhet med en historisk fältherre vid namn Pyrrhus utbrista ”en sådan seger till och vi är förlorade”, sedan han förlorat en stor del av sina soldater efter två slag mot romarna. Socialdemokraterna och Moderaterna riskerar fortsatt kräftgång och att förlora en stor del av sina väljare i Misterhultsbygden i nästa val.

Jag tycker att oppositionen förde fram många goda argument för att bevara äldreboendet i Misterhult och att talesmännen för majoriteten hade en negativ inställning till tätorterna runt om i kommunen som de genomgående kallade ”ytterområden” och att ingen ville bo där. Ordvalet berättar en hel del om hur de ser på oss som bor på landsbygden.

Det blev nästan lite poesi i salen när Anette Rogö (C) sa att hon blivit rörd när hon läst om den äldre kvinna som Nyheterna berättade om hade flyttat från Pilgården i Oskarshamn till äldreboendet i Misterhult. ”På Pilgården såg hon varken sol eller måne, på landet har vi vacker natur och i kväll är det fullmåne. Vi har mörker hos oss, i staden är det ett annat ljus”, sa Rogö.

Lena Granath (V) hade en annan infallsvinkel och tyckte att kommunen skulle ge personalen förmåner som gör det attraktivt att jobba på äldreboenden i tätorter på landsbygden. Bland annat genom att erbjuda personalen heltid, kortare arbetstid och att de skulle få använda sig av bilar i hemtjänstens bilpool.

Om applåderna haft en röst och fått bestämma hade äldreboendet i Misterhult fått fortsätta som tidigare, istället segrade S- och M-majoriteten med en rösts övervikt. Men jag tror det kan visa sig vara en dyrköpt pyrrhusseger där majoriteten kortsiktigt vann slaget men förlorade matchen. Vi som bor i Misterhultsbygden ser ingen politisk förändring i agerandet när det gäller tätorterna på landsbygden. När det blir skarpt läge sviker de styrande oss gång på gång till förmån för centralorten vare sig det gäller skola, omsorg, bredbandsfiber, eller annat. Flammande tal om satsningar på landsbygden hör vi bara en månad före varje val när politiker av olika färg vill ha våra röster. Visioner och idéer har inte längre någon plats i politiken som numera bara tycks handla om pengar och makt.

Sven Ström