Kultur

Så blir sommartid till speltid – Här är argumenten!

Spelspalten Artikeln publicerades

Sommar är synonymt med utomhusaktiviteter. Sol och bad, grillat och ljusa kvällar. Men det är ju inget hinder för att ägna dig åt lite spel – både fysiskt och digitalt!

Foto: Hasse Holmberg / TT

Det har blivit den tiden på året när en kollektiv galenskap drabbar befolkningen. Varje sekund av solsken ska tas tillvara, varje liten pöl blir en pool och varje kväll är en ursäkt att sprida doften av tändvätska.

Men låt dig inte luras – det finns gott om skäl att fortsätta ditt spelande även om omgivningen protesterar:

Strålning är farligt – undvik de värsta soltimmarna

Har du sett tv-serien Chernobyl så vet du precis hur illa de kan gå när en kommer för nära en strålningskälla. Och vår närmsta stjärna, Solen, är den största strålaren av dem alla.

Att fläka ut sig på stranden är att be om problem senare i livet. Och måste du ta på dig skyddskläder för att inte förkorta livet kan du lika gärna stanna inomhus.

Strålningsargumentet passar extra bra för den som har unga, blivande spelare i sin omgivning. Visa att du är extra ansvarstagande genom att hålla spädbarn och småttingar inomhus, och när de tar en tupplur kan du sparka igång konsolen.

 

D-vitaminer finns på burk

Det enklaste sättet att få i sig D-vitamin är genom huden... och via maten...

Det finns två sätt att få i sig D-vitamin: Genom huden, mat och genom att äta piller...

Det finns tre sätt att få i sig D-vitamin: Genom huden, genom mat, genom piller och... äh, du fattar poängen.

Under sommaren räcker det att vara ute barärmad i femton minuter ett par, tre gånger i veckan. Dessutom lagras vitaminerna bara i några månader och måste ändå fyllas på under höst, vinter och vår.

 

Du lär dig saker – när du är ledig!

Semester, lov eller annan ledighet är ingen ursäkt för att inte bli en bättre människa. Öva reflexer, allmänbildning, språk, problemlösning, minne och en massa andra färdigheter genom att spela lite.

Den person i din omgivning som inte kan unna dig att nå nya nivåer i diverse livsfärdigheter är, minst sagt, småaktig – och bör genast övertalas till att själv föryngra sin hjärna genom att spela lite tillsammans med dig!

 

Spel är socialt – även via sladd

En nackdel med ledighet är att du saknar alla dina kollegor eller klasskamrater. Och även om du kan besöka din arbetsplats under semestern är det något av det mest provocerande du kan utsätta de stackars löneslavarna för – och när det är deras tur att vara lediga är det risk att de hämnas genom egna, hånfulla besök.

Så passa på att umgås med andra människor via spel. Flerspelarläge lokalt eller via nätet ger en delad upplevelse, även om det är osäkert om glädjen skalar linjärt, exponentiellt eller helt uteblir.

Säkrast är nog ändå att rota runt i skåpet med brädspel. Passa på att introducera några orutinerade, och intet ont anande bekanta, i något hyfsat avancerat spel när ni ändå har nästan ändlösa nätter till ert förfogande. Kanske till och med testa lite rollspel?

 

Vad ska spelas?

Så... beväpnad med dessa sylvassa och oomkullrunkeliga argument återstår bara att bestämma dig för vad du ska spela. Här kan det vara på sin plats att vara ödmjuk och vissa soldyrkarna att du minsann också kan hänge dig åt sommaren.

Foto: Epyx

California Games

En klassiker bland klassiska sommarspel. Sparka på en liten boll, surfa, cykla, åk rullbräda och rullskridskor – allt i ett soldränkt Kalifornien.

Det är inte direkt ett nytt spel, släppt 1987. Men å andra sidan finns det till de flesta system, bland annat Atari ST, ZX Spectrum, Amstrad CPC, Sega Master System, Commodore 64, NES, Apple II och Amiga.

För den som vågar ge sig in i legala gråzoner går det att hitta för nedladdning på sidor för övergivna spel.

Foto: Techland

Dead Island

Sommar, sol och zombieslakt. Kämpa mot zombies i form av före detta turister på en paradisö. Riktigt somriga semesteromgivningar som snabbt färgas röda av digitalt blod.

Tyvärr fick spelet en hel del kritik efter att först ha höjt förväntningarna till astronomiska nivåer med ett snyggt producerat marknadsföringsmaterial. Men perfekt för dig som vill hacka och slakta.

Foto: Nintendo

Super Mario Sunshine

Även rörmokare behöver semester, men stackars Mario får knappast vila när han blir anklagad för att ha klottrat ner en paradisö. Det är bara att börja städa.

Men innan dess får du se till att ha en Gamecube till hands – annars är det ett lite bortglömt spel i Mario-serien som hyllats både för grafiken och melodierna.

Exit: The Game – Ödestugan

Inte direkt sommartema, men väl värt att uppmärksamma är spelen i Exit: The Game-serien. Små guldkorn med någon timmes speltid för en liten grupp människor som älskar att klura.

Ett Escape room i brädspelsformat som passar perfekt de där ljusa kvällarna, eller ännu bättre när regnet öser ner och åskan går...

 

Så, vad väntar du på? Spela, spela, spela! Men kom ihåg att allt är bäst i lagom doser – även att lyda råd i en tidningsspalt...

 

Fler spelspalter: